Počinje suđenje Madoni u Sankt Peterburgu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2012, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje suđenje Madoni u Sankt Peterburgu

U sudu u Sankt Peterburgu danas će početi preliminarno saslušanje u procesu protiv američke pevačice Madone i organizatora njenog nedavnog koncerta u tom gradu. Protiv njih se traži odšteta od 10,5 miliona dolara zbog kršenja zabrane propagiranja homoseksualnosti.

Madona isprovocirala Ruse svojim koncertom  

Advokat Aleksandar Počijev, koji zastupa devet podnosilaca prijave, rekao je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nada da će se predstavnik Madone pojaviti na saslušanju, piše dnevni list Rosiskaja Gazeta. Grupa aktivista je tražila odštetu za "moralnu štetu" proisteklu iz "otvorene promocije homoseksualnosti" na koncertu koji je američka pevačica 9. avgusta održala u Sankt Peterburgu, prenela je agencija RIA Novosti.

 

Aktivisti iz građanske grupe Roditeljska kontrola ranije su zatražili od policije da istraži koncert, tvrdeći da su na njemu bila deca uzrasta 12 godina i optužujući Madonu da je prekršila lokalni zakon kojim je zabranjena promocija homoseksualnosti među maloletnicima.

 

Madona se na koncertu, na kojem je bilo 25.000 ljudi, žalila na "sve veću netoleranciju" u svetu i pozvala na solidarnost sa gejevima i lezbejkama. Ona je od svojih obožavalaca na koncertu tražila da u znak podrške homoseksualcima podignu ruke i pokažu ružičaste narukvice koje su podeljene publici.

 

Propis o zabrani javne promocije homoseksualnosti, koji je u martu usvojila Skupština Sankt Peterburga, kritikovan je kao sredstvo represije nad seksualnim manjinama.

 

Madona je podržala i rusku pank grupu "Pusi rajot", čije su tri članice uhapšene zbog izvođenja molitve protiv ruskog predsednika Vladimira Putina u moskovskoj crkvi. Dve muzičarke su osuđene na dve godine zatvora, a jedna je juče oslobođena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.