Komercija Pussy riot

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2012, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komercija Pussy riot

05.11.2012. -

Rospatent je odbio da registruje brend Pussy riot. Zahtev su u proleće ove godine podneli advokati učesnica pank grupe, koje su tada bile pod istragom. Poznatost nekomercijalnog, šta više, pank projekta pokušavaju da unovče ne samo u Rusiji, već i na Zapadu. Pevačica Madona već prodaje preko Interneta majice sa logotipom Pussy riot.

Finansijski skandal oko pank-grupe jača. U petak je Rospatent posle više od 6 meseci razmatranja odbio upit za registraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << brenda Pussy riot. Pikantnost situacije se sastoji u tome, što je upit podnela kompanija koja pripada supruzi advokata grupe Marka Fejgina. Kompanija Veb-Bio se bavi proizvodnjom videoproizvoda. Između ostalog, ona je već zaključila ugovor s nekim evropskim producentima za snimanje dokumentarnog filma o suđenju Pussy riot. Kako saopštavaju mediji, advokati moraju da snimaju svoje štićenike u istražnom zatvoru i koloniji na video, a zatim predaju te snimke rediteljima. Sam Mark Fejgin je izjavio Glasu Rusije da je radi podnošenja upita Rospatentu firma njegove supruge odabrana slučajno - reč nije bila o komercijalnom projektu.

- U tome, što je odabrana ta kompanija, koja se tada našla pri ruci, - kompanija moje supruge, nema ništa neprirodno. Mi smo se time bavili samo u cilju zaštite njihovog renomea od različitih zloupotreba. Način zaštite bi mogao da bude i bolji. Koliko brend odgovara proizvodnji robe – to nas nije zabrinjavalo.

Prema informacijama u medijima, jedan ugovor za snimanje filma bi mogao da donese kompaniji Veb-Bio više od 200 hiljada evra, a da se ne broji kamate od demonstracija. Mark Fejgin nije demantovao informacije o snimanju filma, ali je istakao da honorar za njega nije predviđen.

Danas simboliku Pussy riot – njihove slike, raznobojne maske koriste mnoge kompanije, pri tome što ne postoji registrovani brend.

Stručnjaci ne mogu da tačno kažu, koliko se u principu može zaraditi na proizvodnji robe s simbolikom Pussy riot, ali ističu da će to zaviseti od medijnosti učesnica pank-grupe. Dakle, čak i današnji skandal može da kapitalizuje brend, uzimajući u obzir da je crni PR takođe PR. Mark Fejgin sa svoje strane ističe da je dignuta galama provokacija, koja se isplati Jekaterini Samucevič, jedinoj oslobođenoj učesnici pank-grupe.

- Podnošenje upita nije bilo tajna. To je bilo prema pismenom nalogu sve tri učesnice. Kada je brend stekao komercijalni značaj, to su počeli da razmatraju iz drugog ugla. Samucevič je odlučila da se time bavi sama, uprkos željama dve učesnice, koje se nalaze u zatvoru, i to život u koloniji im nije jednostavan. Na takav način je situacia postala javna.

Nije sve tako jednostavno, kako pokušava da predstavi advokat. Samucevič je uspela da se oslobodi, kada je odbila usluge Fejgina i njegovih kolega. Danas ona insistira da advokatima oduzme pravo da raspolažu robnim znakom. Prema njenim rečima, projekat Pussy riot od početka nije bio komercijalni. Međutim, sve te rasprave najmanje se tiču ideologije, - smatra politikolog Sergej Muhin.

- One su bile osuđene na komercijalizaciju, jer je potencijal njihove podrške dosta velik. Kako je poznato, kola se ne kreću bez benzina, koji mora da se plati. Utrošena za njih sredstva moraju da budu vraćena – zato pratimo danas konflikt deoničara. Pussy riot je ili otvoreno, ili zatvoreno deoničarsko društvo, u kojem uloge, sudeći po konfliktima, nisu bile dobro raspoređene. To, što je Pussy riot komercijalni projekat, postalo je očigledno već dosta brzo. Naročito kada je miris novca uzbudio Madonu, koja retko što radi iz ljubavi prema umetnosti. To nije pevačica, to je čitava korporacija.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Madonna

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.