Turska kritikovala London zbog sporosti u slučaju devojčica

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska kritikovala London zbog sporosti u slučaju devojčica

Turska je danas optužila vlasti u Londonu da im je trebalo previše vremena da obaveste zvaničnu Ankaru o tri londonske srednjoškolke, koje su prošle nedelje doputovale u Istanbul u nameri da otputuju dalje za Siriji i tamo se pridruže džihadistima Islamske države.

Zamenik premijera Turske Bulent Arinč je izjaio kako se nada da će devojčice biti pronađene, ali je dodao da, ako se to ne desi, za to će biti kriva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Britanija, preneo je "Gardijan".

"Za osudu je to što je Britanija dozvolila da tri devojčice doputuju u Istanbul i o tome nas obavestila tri dana kasnije. Oni nisu preduzeli neophodne mere", rekao je Arinč obraćajući se novinarima sinoć posle sednice kabineta.

Devojčice su na aerodrom u Istanbulu sletele 17. februara, a britanske vlasti, iako zabrinute da su one krenule da se pridruže borcima IS, informisale su o tome Ankaru 20. februara, dodao je on.

Turska nije mogla da da uradi puno kako bi pratila kretanje tri osobe koje su u državu ušle kao turisti.

"Potraga je u toku. Biće odlično ako uspemo da ih nađemo. Ali ako u tome ne uspemo, to neće biti naša, nego odgovornost Britanaca", rekao je zamenik turskog premijera.

Londonska policija je, međutim, danas saopštila da su turske vlasti obaveštene o nestanku britanskih devojčica već 18. februara, dan pošto je prijavljen njihov nestanak.

"Odmah čim smo utvrdili da su devojčice otputovale u Tursku, policija je u sredu 18. februara stupila u kontakt sa oficirom za vezu ambasade Turske u Londonu", navodi se u saopštenju policije Londona.

Tri devojčice, starosti 15 i 16 godina, odletele su u utorak iz Londona za Tursku ne ostavivši bilo kakvu poruku.

One su bile odlične učenice i isle su u istu školu u istočnom Londonu.

Porodice deojčica tvrde da nista nije ukazivalo na to da se one interesuju za ekstremižam ili da planiraju odlazak.

Prema zvaničnim podacima, najmanje 500 ljudi je iz Britanije otišlo u Siriju, a policija navodi da sve više mladih devojaka odlazi u džihad.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Turska kritikuje Britaniju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Feb.2015

Turska optužuje britanske vlasti da im je trebalo previše vremena da obaveste zvaničnu Ankaru o tri britanske srednjoškolke, koje su nedavno stigle u Istanbul...Tinejdžerke su prošle nedelje doputovale u Tursku u nameri da otputuju dalje za Siriji i tamo se pridruže džihadistima Islamske države...Zamenik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.