Paravojna grupa Vagner, sada pod kontrolom ruske vojne obavještajne službe, pomaže diktatorima u Africi

Izvor: VOA, 25.Mar.2024, 16:16

Paravojna grupa Vagner, sada pod kontrolom ruske vojne obavještajne službe, pomaže diktatorima u Africi

LONDON — Ruska paravojna grupa Vagner je bila aktivna u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Libiju, gde su njeni borci pomagali generalu Kalifi Hiftaru, u zamenu za pristup libijskoj nafti i gasu. Često su bili optuživani za kršenje ljudskih prava. U junu prošle godine, vođa Vagnera, Jevgenij Prigožin, predvodio je neuspelu pobunu protiv Moskve – i grupa je raspuštena. Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći dva meseca kasnije. To je ostavilo dilemu Kremlju: Šta da radi sa Vagnerovim operacijama u Africi? Oleksandr Daniluk, iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, kaže da je "nakon takozvane pobune, doneta odluka da bi bilo bolje da ih imamo više u kući nego izvan." Prema analizi britanskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), Moskva je preimenovala grupu Vagner u “ekspedicioni korpus“ ruske vojne obaveštajne agencije, GRU, sa ciljem da regrutuje još 40 hiljada vojnika da služe u tim snagama. Njen cilj je da osigura ruske interese u inostranstvu, uključujući pristup mineralnim resursima, a istovremeno smanji ranjivost Moskve na zapadne sankcije, navodi se u izveštaju. “Ono što rade je samo širenje kolonijalizma u zemljama globalnog juga. Trenutno su veoma fokusirani na afričke zemlje, ali imaju planove i za Latinsku Ameriku, neke azijske zemlje. Oni će takođe imati političke tehnologe, medijske eksperte, obaveštajce koji su specijalizovani za političko ratovanje, ekonomske operacije. Dakle, skoro sve da bi mogli da se infiltriraju u zemlje globalnog juga, ali i da uspostave proruske režime tamo", objašnjava Daniluk. Moskva aktivno prodaje tu ponudu afričkim vladama, kaže on: “Prodaju tu koncepciju kao takozvani paket za opstanak režima." U izveštaju se takođe navodi da je Rusija pomogla da se podstaknu vojni udari u delovima Afrike i da sada pokušava da zameni uticaj Zapada. Francuska i druge evropske zemlje poslale su trupe u Mali 2013. godine da pomognu u borbi protiv islamističke pobune. Ali povukli su se 2022. godine nakon vojnog udara. Mirovne snage UN takođe su se povukle prošle godine. Nekoliko stotina boraca sa ruskom podrškom je sada u Maliju i podržava huntu. Moskva je takođe podržala vojne vlade u Nigeru i Burkini Faso. Predsednik Rusije Vladimir Putin negirao je bilo kakav plan da se istisne uticaj Zapada iz regiona. “Da budem iskren, generalno gledano, mi tamo nemamo nacionalne zadatke na ruskom državnom nivou. Mi smo samo prijatelji sa njima, to je sve", rekao je Putin. U izveštaju RUSI-ja se dovodi u pitanje ta tvrdnja i ističe da novi ruski ekspedicioni korpus pokazuje da je Moskva “konačno odlučila da se otvoreno suprotstavi međunarodnom sistemu."

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Nekadašnja grupa Vagner pomaže autokratama u Africi

Izvor: VOA, 25.Mar.2024

Rusija je preimenovala svoju paravojnu grupu Vagner u "ekspedicioni korpus" koji je sada pod kontrolom ruske vojne obaveštajne službe i ta snaga nudi "paket za opstanak režima" autokratskim režimima u Africi, navodi se u izveštaju britanskog Kraljevskog instituta ujedinjenih snaga.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.