POTVRĐENI PRVI SLUČAJEVI DELTAKRONA! Svet u panici zbog novog soja - sve oči uprte u Veliku Britaniju

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2022, 19:17

POTVRĐENI PRVI SLUČAJEVI DELTAKRONA! Svet u panici zbog novog soja - sve oči uprte u Veliku Britaniju

Nova kovid varijanta u Velikoj Britaniji spojena je mutacija koronavirusa smrtonosne delte i zaraznog omikrona.

Britanski zdravstveni zvaničnici potvrdili su da prate novi soj kovida - 19 koji je kombinacija delta soja i omikrona, a koje su mediji nazvali deltakron, objavile su na svom sajtu najčitanije poslovne novine u Londonu, City A.M.

Naučnici veruju da je nova varijanta evoluirala kod Britanca koji je istovremeno uhvatio i jedan i drugi soj. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Iako je u početku kombinovana mutacija dve varijante bila odbačena, zdravstveni zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva novootkriveni soj posmatraju kao legitimnu pretnju.

Da soj kovid-19 koji je kombinacija delta i omikron virusa korone postoji nedavno je na Kipru potvrdio Leondios Kostrikis, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra i šef Laboratorije za biotehnologiju i molekularnu virusologiju. Otkriće je nazvano deltakron zbog identifikacije genetskih potpisa sličnih omikronu unutar delta genoma.

Kostrikis i njegov tim su identifikovali 25 takvih slučajeva, a njihova statistička analiza je pokazivala da je relativna učestalost kombinovane infekcije veća među pacijentima hospitalizovanim zbog kovid-19 u poređenju sa nehospitalizovanim pacijentima.

Sekvence 25 slučajeva deltakrona tada su poslate u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati promene u virusu, ali su se odmah javili neki virusolozi koji su zaključili da su se uzorci sojeva korone verovatno nepažnjom izmešali u laboratoriji, pa je priča o ovome odmah prekinuta. Rezultati Kostrikisovog tima su odbačeni kao greška.

Međutim, Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva je upravo uključila „Delta Omicron Recombinant“ kao signal koji se trenutno prati i istražuje jer u Velikoj Britaniji postoje potvrđeni slučajevi kombinovanog oboljevanja.

Ostaje da se vidi da li je ovaj soj patološkiji ili zarazniji, kao i da li će prevladati nad delta, omikronom i stelt omikronom.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Tokom „omikron“ talasa najviše stradaju najstariji

Izvor: Danas, 19.Feb.2022, 08:16

Tokom poslednje dve nedelje u Srbiji svakodnevno premine više 50 osoba od kovida 19, dok je broj žrtava novog virusa od početka godine skoro 1.900. Iako je ovoliki broj dnevno preminulih sličan onome koji je zabeležen u vreme delta talasa, on zapravo pokazuje, zbog veće cifre dnevno zaraženih,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.