Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2020, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron najavio posetu Londonu u junu

Predsednik Francuske Emanuel Makron posetiće London u junu, najavio je on u "pismu" upućenom britanskom narodu objavljenom u današnjem Tajmsu, nekoliko sati posle zvaničnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

U pismu upućenom kako je rekao njegovim "dragim britanskim prijateljima" i posebno "milionima Britanaca koji ostaju duboko privrženi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evropskoj uniji", Makron je ukazao na svoju "duboku žalost" zbog odlaska Britanije iz EU, braneći to što je Francuska bila "tvrda" u pregovorima o Bregzitu.

"Držao sam do toga da branim egzistencijalne principe funkcionisanja Evropske unije. Ali nikada nije duh revanšizma ili kažnjavanja rukovodio Francusku i francuski narod, ni verujem, ni jedan narod Evrope", napisao je on.

Govoreći o "budućim odnosima" između EU i Velike Britanije Makron predviđa da ne sme da se dozvoli da se uspostavi "loša konkurencija".

"Direktnije između naše dve zemlje želim da otvorim novo poglavlje zasnovano na snazi naših neprevaziđenih veza", rekao je Makron.

On je podsetio da će Francuska ove godine slaviti 80. godišnjicu Poziva generala Šarla De Gola od 18. juna 1940, i naglasio da "Francuzi znaju šta duguju Britancima koji su dozvolili Republici da živi".

De Gol, vođa Slobodnih francuskih snaga 1940, obratio se francuskom naordu iz Londona posle pada Francuske pod okupaciju nemačkih snaga za vreme Drugog svetskog rata, i njegov poziv smatra se početkom francuskog pokreta otpora.

"Dolazim u London u junu da uručim tom gradu Legiju časti u znak priznanja za ogromnu hrabrost cele zemlje i celog naroda", rekao je Makron i izrazio nadu da će dve zemlje produbiti saradnju u oblasti odbrane, bezbednosi i obaveštajnih pitanja.

Makron je juče ocenio da je izlazak Britanije iz EU predstavlja "šok" i "istorijski znak uzbune" za celu Evropu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.