Izvor: RTS, 28.Nov.2022, 09:28

Konferencija o seksualnom nasilju u zonama sukoba u Londonu, učestvuje Dačić

U Londonu počinje dvodnevna konferencija Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u zonama sukoba. Skup predstavnika sedamdeset zemalja otvaraju sami preživeli ratnog seksualnog nasilja. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić govoriće na plenarnoj sednici o sprečavanju te vrste zločina.
Dvodnevnom konferencijom u holu kraljice Elizabete Druge u Londonu, Inicijativa za sprečavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << seksualnog nasilja u zonama sukoba osvrće se na prvu deceniju svog rada.

Sam skup, koji okuplja predstavnike vlada, pravosuđa, univerziteta, humanitarnih i nevladinih organizacija iz sedamdeset zemalja otvoriće žrtve seksualnog nasilja.
Predvode ih doktor Denis Mukvege i Nadia Murad, koji su pre četiri godine podelili Nobelovu nagradu za mir zbog rada na ovom polju.
Sama Nadia Murad poziva međunarodnu zajednicu da "sankcijama i međunarodnim suđenjima pokaže da ta vrsta zločina neće biti tolerisana".
Jedan od gostiju na konferenciji je i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan.
Zemlje u žiži su Ukrajina, Etiopija i Kolumbija. Statistike govore da se na meti seksualnog nasilja u ratnim područjima nađu između dvadeset i trideset odsto žena, ali i devojčica.
Britanija, kao jedan od osnivača ove Inicijative sa preko stotinu projekata u dvadeset devet zemalja, uključujući tu i sigurne kuće u Bosni i Hercegovini, najavljuje dodatnih dvanaest i po miliona funti za nove projekte.
Domaćinu, šefu britanske diplomatije Džejmsu Kleverliju, izuzetno je stalo da Inicijativa dobije međunarodnu logističku i pravnu podršku na ovoj konferenciji.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u Londonu: Tri reči ključne kada se govori o iskorenjivanju seksualnog nasilja u zonama sukoba

Izvor: RTS, 28.Nov.2022

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Londonu, na konferencija Inicijative o sprečavanju seksualnog nasilja u zonama sukoba, da su tri reči ključne kada se govori o sistemskom delovanju na iskorenjivanju uzroka tog gnusnog fenomena - prevencija, kažnjavanje i edukacija. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.