Kako je Mića rektor postao kosmolog

Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Mića rektor postao kosmolog

Blizanci Igor i Griška Bogdanov, sa kojima rektor Megatrenda sarađuje, glavni su akteri afere koja izaziva oštre polemike u svetskoj naučnoj zajednici

Uvid u biografiju Miće Jovanovića, na koju su ukazali srpski naučnici iz Engleske, Marko Milanović i Miljana Radivojević, prava je riznica saznanja o vlasniku i rektoru Megatrend univerziteta. Milanović i Radivojević, koji dokazuju da Jovanović nikada nije doktorirao na Londonskom univerzitetu, pominju još jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zanimljivost iz njegove biografije koja je objavljena na sajtu ove privatne institucije.

Jovanović se, naime, predstavlja kao predsednik Istraživačke laboratorije za generalnu kosmologiju u Parizu.

Kakve veze ima Jovanović sa kosmologijom?

Odgovor se krije u još jednom biografskom podatku koji navodi. Pored „više od 80 naučnih i stručnih radova objavljenih u zemlji i inostranstvu i knjiga” (prva koja se navodi je „Sociologija samoupravljanja” iz 1980, a poslednja, „Um caruje: istorija Megatrend univerziteta” iz 2010), piše da je i koautor knjige „Pre Velikog praska”, sa Igorom i Griškom Bogdanovim, koju je Megatrend objavio 2006. godine.

Braća Bogdanov su, na osnovu istog izvora, od 2005. godine profesori na Megatrend univerzitetu, gde drže katedru kosmologije, usmeravaju rad laboratorije kosmologije i nastavljaju svoja istraživanja.

Blizanci bizarnog izgleda (oni sami kažu da izgledaju kao vanzemaljci, ali ne otkrivaju uzrok facijalne transformacije), glavni su akteri afere „Bogdanov” koja poslednjih desetak godina izaziva oštre polemike u svetskoj naučnoj zajednici.

Sumnja u naučnu utemeljenost njihovih radova pojavila se još u jesen 2002. godine, kada su naučnici u Francuskoj ukazali na neosnovanost njihovih naučnih teza o istoriji kosmosa. Blizanci, koji su u članku „Njujork tajmsa” nazvani „naučnim klovnovima”, odbacili su optužbe kao glasine i upustili se u obračun sa naučnicima koji su ih kritikovali, koristeći svoju medijsku popularnost kao štit.

Braća su se, naime, u Francuskoj proslavila kao voditelji popularne serije o naučnoj fantastici, „Vreme iks”.

U raspravu su se uključili i njihovi mentori koji su potvrdili da je nivo radova koje su predstavili izuzetno niskog kvaliteta.

Kao reakcija na ovu epizodu Bogdanovi su 2004. godine objavili knjigu „Pre Velikog praska”, (bez pomena rektora Miće), u kojoj su izneli svoju verziju polemike.

Ovo delo je naišlo na snažne osude u svetskoj naučnoj zajednici. Američki i francuski naučnici su ukazivali na elementarne propuste u matematici i fizici i na brojne činjenične greške u knjizi, kao i na brojne citate čiji je smisao izmenjen kako bi im išao u korist.

U oktobru 2010. godine, nedeljnik „Marijan” je objavio izveštaj komisije Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) iz 2003. godine, o tezama iz doktorata i članaka braće Bogdanov, čiji je zaključak da ovi radovi nemaju nikakvu naučnu vrednost. Igor i Griška, koji su za doktorate koje su odbranili 1999. i 2002. godine dobili najniže ocene, pozivali su se na njih i pre nego što su ih napisali – u intervjuu za „Pari Mač” 1985. godine i na koricama knjige „Bog i nauka” (Dieu et la Science) iz 1991. godine.

Po objavljivanju ove knjige blizanci su optuženi za plagijat. Astronom sa Univerziteta u Virdžiniji, Trin Ksan Tuan, tvrdio je da su kopirali delove iz njegove knjige „Tajna melodija, i čovek stvori univerzum” iz 1988. godine. Bogdanovi su ga napali tvrdeći da je on, u stvari, njih plagirao. Slučaj je rešen vansudskim dogovorom četiri godine kasnije, sudeći prema dokumentima koje su blizanci dali na uvid medijima.

U novembru 2005. godine Igor i Griška su se predstavili francuskoj javnosti kao šefovi „katedre za generalnu kosmologiju” na Univerzitetu „Megatrend” u Beogradu. Pet godina kasnije list „Marijan” je doveo u pitanje njihovu tvrdnju, objašnjavajući da Megatrend nije univerzitet posvećen nauci, već menadžmentu i organizaciji. Mesec dana po objavljivanju teksta, u emisiji na radiju Frans enter posvećenoj ovoj aferi, braća Bogdanov su još jednom odbacila „klevete” čiji je uzrok, kako su objasnili, ljubomora jednog dela naučne javnosti koja ne može da im oprosti što su u isto vreme javne ličnosti i naučnici.

Igor i Griška su u toj emisiji rekli da je Megatrend najvažniji univerzitet na Balkanu i da ima najbolje profesore na svetu, iz Evrope sigurno, ali i iz Amerike, da je to univerzitet specijalizovan za ekonomske nauke i da među 16 fakulteta ima jedan koji je posvećen egzaktnim naukama, na kome predaju od 2005. godine. Objasnili su i da na Megatrend dolaze

tri, četiri puta godišnje i da drže predavanja pred nekoliko stotina studenata. Na pitanje novinara da li imaju doktorande, odgovorili su negativno, objašnjavajući da se radi o „inicijaciji u kosmologiju”. „Mi im dajemo bazu”, rekli su Bogdanovi.

Pitanjem Megatrenda se bavio i stručnjak za kosmologiju sa nacionalnog instituta CNRS, Alen Rijazuelo, jedan od francuskih naučnika koji o teorijama braće Bogdanov govori kao o naučnoj prevari. Rijazuelo je tvrdio da oni nisu profesori na Megatrendu i da ovaj univerzitet nema katedru za kosmologiju. Kao odgovor na to Igor i Griška su objavili na njihovom blogu papire „akademskih autoriteta” sa Megatrend univerziteta koji potvrđuju njihovu verziju.

Ova polemika je dobila težinu utoliko što se ticala akademske karijere braće Bogdanov. „Jedino što im je nedostajalo jeste da uz titulu doktora dodaju i titulu profesora i da to potvrdi neki sekundarni izvor (u ovom slučaju tekst u listu „Parizijen”), pa da ova polemika postane polemika između dva profesora doktora sa jedne strane i jednog doktora sa druge strane”, komentarisao je jedan od učesnika žustre rasprave koja se vodila na sajtu „Vikipedije”.

Rijazuelo je primetio da se iz njihovog objašnjenja može zaključiti da povremeno drže predavanja iz opšte kulture. „U svakom slučaju ne vidim kako može da se predaje kosmologija studentima ekonomije”, napisao je u polemici na internetu.

On se pita i kako su braća Bogdanov dobili mesto predavača na Megatrendu, pošto nije pronašao oglas o otvaranju radnog mesta niti trag o njihovoj kandidaturi, kao ni trag o institucionalnom postojanju Laboratorije za generalnu kosmologiju (navodi da je jedan Griškin prijatelj osnovao asocijaciju pod ovim imenom), izveštaj o aktivnostima laboratorije i program predavanja.

„Sve ovo liči na protivuslugu: tip koji ih je zaposlio, Mića Jovanović, napisao je predgovor za srpsko izdanje njihove knjige, na osnovu čega je dobio nagradu. Sve to miriše na sukob interesa, zar ne?”, napisao je francuski naučnik u martu 2011. godine.

Ana Otašević

objavljeno: 10.06.2014.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.