Hongkonška berza povukla ponudu za preuzimanje Londonske berze

Izvor: B92, 09.Okt.2019, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkonška berza povukla ponudu za preuzimanje Londonske berze

Hongkong -- Hongkonška berza HKEX povukla je 39 milijardi dolara vrednu ponudu za preuzimanje Londonske berze (LSE).

Kao obrazloženje se navodi da nije uspela da pridobije podršku rukovodstva LSE-a za takav potez koji bi transformisao oba globalna giganta u sektoru pružanja finanaijskih usluga, prenosi agencija Rojters.

Uslov za preuzimanje je bio da LSE odustane od planiranog spajanja sa američkom kompanijom za obradu podataka Refinitiv.

Londonska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << berza odbila je ponudu uz obrazloženje da znatno potcenuje njenu vrednost, navodi BBC.

HKEX je povukao ponudu dan pre nego što je trebalo da predstavi konkretne uslove za preuzimanje LSE-a. Povezivanje bi bilo "strateški opravdana odluka" i stvorilo bi globalnog lidera na području tržišne infrastrukture, ističu u HKEX-u, dodajući da su odustali od ponude u interesu deoničara.

Ponuda se vremenski poklopila sa antivladinim protestima u Hongkongu, podseća Rojters, navodeći i tumačenje analitičara da se iz reakcije menadžera i akcionara LSE-a mogla iščitati zabrinutost zbog posledičnog ustupanja kontrole nad poslovanjem kupcu blisko povezanom sa Kinom.

Prema britanskim propisima, Hongkonška berza može dostaviti eventualnu novu ponudu tek za šest meseci.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.