Hongkonška berza povukla ponudu za preuzimanje Londonske berze

Hongkonška berza HKEX povukla je 39 milijardi dolara vrednu ponudu za preuzimanje Londonske berze (LSE).

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.10.2019.

18:38

Hongkonška berza povukla ponudu za preuzimanje Londonske berze
Foto: Epa/ANDY RAIN

Kao obrazloženje se navodi da nije uspela da pridobije podršku rukovodstva LSE za takav potez koji bi transformisao oba globalna giganta u sektoru pružanja finansijskih usluga, prenosi agencija Rojters.

Uslov za preuzimanje je bio da LSE odustane od planiranog spajanja sa američkom kompanijom za obradu podataka Refinitiv.

Londonska berza odbila je ponudu uz obrazloženje da znatno potcenjuje njenu vrednost, navodi BBC.

HKEX je povukao ponudu dan pre nego što je trebalo da predstavi konkretne uslove za preuzimanje LSE-a. Povezivanje bi bilo "strateški opravdana odluka" i stvorilo bi globalnog lidera na području tržišne infrastrukture, ističu u HKEX-u, dodajući da su odustali od ponude u interesu deoničara.

Ponuda se vremenski poklopila sa antivladinim protestima u Hongkongu, podseća Rojters, navodeći i tumačenje analitičara da se iz reakcije menadžera i akcionara LSE-a mogla iščitati zabrinutost zbog posledičnog ustupanja kontrole nad poslovanjem kupcu blisko povezanom sa Kinom.

Prema britanskim propisima, Hongkonška berza može dostaviti eventualnu novu ponudu tek za šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: