Gucci je pre 100 godina bio samo prodavnica tašni i torbi u Firenci

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Okt.2020, 10:55

Gucci je pre 100 godina bio samo prodavnica tašni i torbi u Firenci

Modnu kompaniju Gucci pre jednog veka osnovao je italijanski biznismen i modni dizajner Guccio Gucci iz Firence. Kompanija je osmišljena kao firma za proizvodnju kože

Inspiraciju za otvaranje preduzeća ove vrste Gucci je dobio u Londonu, dok je radio u luksuznom hotel „Savoj“. Videvši prefinjenu eleganciju engleske aristokratije, postavio je sebi cilj da to prenese i u Italiju.

Sledećih godina, Gucci opstaje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << proširuje se i najviše se orijentiše na proizvodnju torbi, kovčega, rukavica, obuće i kaiševa i predmeta od kože. Godine 1938. Gucci se proširio i otvorio prvu prodavnicu u Rimu.

Sam Guccio je dizajnirao mnoge značajne proizvode kompanije. Većina kupaca bili su lokalni aristokrati koji su tražili i opremu za jahanje, tako da je Gucci razvio i jedinstvenu konjičku liniju proizvoda.

Otvaranjem prodavnica u Milanu i Njujorku, kompanija Gucci počinje da gradi svoje mesto u luksuznom svetu mode.

Guccio Gucci je umro 1953. godine, a njegovi sinovi Aldo, Vasko, Ugo i Rodolfo preuzeli su posao. Opstanku kompanije najviše je doprineo Aldo.

Gucci je postao sinonim za eleganciju i prefinjenost u džet setu. Po prvi put radi i po ličnoj porudžbini za Grejs Keli, princezu od Monaka, kreirajići svilenu maramu sa cvetnim printom.

Takođe, jedna od torbi na rame koju je nosila Džeki Kenedi, supruga američkog predsednika Džona F. Kenedija, postala je popularna kao „torba Džeki O.”.

Nakon Gučijeve smrti, kompanija se širila, a porodica je bila poznata po sukobima i sporovima zbog nasledstva i akcija gazdinstva.

Pedesetih godina Gucci predstavlja zaštitni znak, inspirisan oblikom sedla, koji postaje simbol luksuza.

Gotovo svaka poznata ličnost je bar jednom nosila neki komad etikete Gucci. Među njima su Džeki Onazis, Sofija Loren, Rok Hadson, Volis Simpson, vojvotkinja od Vindzora, Sidni Poatje, Odri Hepbern, Elizabet Tejlor, Džek Nikolson, Madona…

Neki od modnih dodataka ove modne kompanije, poput cipela, kravata, torbica s bambusovom ručkom, ulaze u istoriju mode kao neki od ključnih elemenata dobrog stila.

Prvi parfem lansiran je sredinom sedamdesetih, pod imenom №1.

Modna kuća Gucci se 1998. godine našla u Ginisovoj knjizi rekorda sa „Genijalnim džinsom“, najskupljim farmerkama na svetu.

Materijal ovih farmerki je pocepan i pokriven afričkim perlama, a u Milanu su koštale 3.134 dolara.

Izvor: RTS

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.