Globalna konferencija o slobodi medija: Srbija se obavezala da ih poboljša

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jul.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalna konferencija o slobodi medija: Srbija se obavezala da ih poboljša

Rezultat londonske konferencije o medijima je zajednički dokument nekoliko desetina zemalja kojim se obavezuju da prate i poprave stanje sloboda, kao i da pomognu ugroženim medijima širom sveta. Formirane su i Koalicija i Kontakt grupa za slobodu medija, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić svojim potpisom, između ostalog, obavezao se da države >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << moraju da osiguraju da oni koji krše medijske slobode budu procesuirani.

Konferencija u Londonu koju organizuju Velika Britanija i Kanada okupila je šezdesetak ministara inostranih poslova i oko 300 predstavnika medija i civilnog društva, među kojima su bile i Južne vesti.

Kako je problem ugrožavanja medijskih sloboda internacionalni, postignut je dogovor da države kroz Koaliciju za medijske slobode zajedno deluju u slučajevima kada su novinari i medijske organizacije u opasnosti. Da intervenišu na najvišem nivou i da pokažu solidarnost.

Usprotiviti se ugrožavanju medijskih sloboda zahteva i globalnu i lokalnu akciju. Podržati napore međunarodnih institucija i novinarskih organizacija koje pomažu medijskim radnicima u riziku, kao i podržati vlade da preduzmu akcije na jačanju medijskih sloboda u saradnji sa organizacijama civilnog društva, medijskim organizacima, novinarima - navodi se u dokumentu, između ostalog.

Dragan Petković iz Južnih vesti koji je predstavljao ovaj regionalni portal navodi da će mediji pažljivo pratiti šta će Vlada uraditi od onog na šta se obavezala potpisom Ivice Dačića.

Ovaj dokument potvrđuje da je na Vladi da odgovorno stvara okruženje koje pospešuje razvoj slobodnih medija, a ne da bude generator obračuna sa slobodnim medijima - navodi Petković.

A pre zajedničke izjave bilo je reči o stanju medijskih sloboda u Srbiji.

Po prvi put je konstantovano da je Evropska komisija na pravi i detaljan način izvestila o pravom stanju medijskih sloboda u Srbiji. Ono na šta su Južne vesti ukazivale poslednjih godina po prvi put se na dobar način konstatuje - kaže Petković.

Inače, među predstavnicima srpskih medija, između ostalih, bili su BIRN, Vreme, Fonet, Fondacija Slavko Ćuruvija, a Južne vesti su svojim primerom dali doprinos slobodi medija, ovoga puta i na regionalnom i na svetskom planu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.