Evro u plusu, dolar pao nakon dvije sedmice rasta

Izvor: Capital.ba, 24.Maj.2020, 13:32

Evro u plusu, dolar pao nakon dvije sedmice rasta

LONDON, Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema ostalim važnim svjetskim valčutama prošle sedmice pala, nakon dvije sedmice rasta, jer bi američka centralna banka uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, dok je kurs evra porastao.   Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,6 odsto, na 99,78 bodova. Pritom je kurs evra prema dolaru skočio 0,7 odsto, na 1,0900 >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je, 0,5 odsto, na 107,60 jena. Polovicom sedmice dolar je bio pod pritiskom jer je zapisnik sa posljednje sjednice američke centralne banke pokazao da su čelnici Feda spremni podržavati privredu dok se ne vrati na put oporavka. To je posljednjih dana u javnim istupima isticao i predsjednik Feda Jerome Powell, pa se na tržištima očekuju dodatne poticajne monetarne mjere. Krajem sedmice dolar se ponešto oporavio jer je porasla potražnja za valutama-utočištima za kapital uslijed napetosti u odnosima Kine i SAD-a. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će Vašington vrlo snažno reagovati na nove kineske zakone vezane za Hong Kong. Kina je, naime, u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih protesta u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inostranstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju centralnu vlast u Pekingu. Odnosi između Kine i SAD-a pogoršani su za vrijeme pandemije koronavirusa. SAD je intenzivirao kritike prema Kini, smatrajući je odgovornom za širenje zaraze novog koronavirusa. Podršku evru pružio je, prijedlog Njemačke i Francuske o pokretanju fonda za oporavak, vrijednog 500 milijardi evra, kako bi se pomoglo državama i regijama koje su najviše pogođene koronakrizom. Hina Чланак Evro u plusu, dolar pao nakon dvije sedmice rasta се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: London,   Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle i prošle sedmice

Izvor: Capital.ba, 25.Maj.2020, 12:41

NJUJORK – Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, četvrte zaredom, budući da su mnoge zemlje postupno pokrenule privredne aktivnosti i povećale potražnju. Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 8 posto, na 35,13 dolara, dok je na američkom...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.