Izvor: Glas javnosti, 19.Feb.2010, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ekonomski zagrljaj" Kine i SAD

LONDON - Ako banci dugujete sto dolara, to je vaš problem, ako joj dugujete sto miliona dolara, to je njen problem, piše londonski Gardijan baveći se američkim dugovima Kini.

SAD i Kina nalaze se u čudnom ekonomskom zagrljaju, ocenjuje list, podsećajući da je najmnogoljudnija zemlja na svetu, otkako je postala važan globalni ekonomski faktor, zaradu od jeftine robe prodate na stranim tržištima koristila za kupovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << obveznica stranih vlada, na prvom mestu američke.

Tokom godina ekonomskog buma, Kina je tako pozajmljivala Americi novac da može da nastavi da troši više nego što zarađuje. Kina sada sedi na brdu obveznica, što je zabrinjavajući položaj, s obzirom na ogroman američki deficit.

Međutim, ona ne može odjednom da se reši svojih nagomilanih hartija od vrednosti, jer bi to moglo da poljulja dolar i da izazove gubitak poverenja, što bi moglo da nanese veliku štetu kineskoj privredi. Ako banci dugujete sto dolara, to je vaš problem, ako joj dugujete sto miliona dolara, to je njen problem, a Sjedinjene Države Kini duguju više od 800 milijardi dolara, navodi londonski list.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.