Dve londonske trke Bolta i Đokovića

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve londonske trke Bolta i Đokovića

Ko je bolji, Jamajčanin ili Srbin – 6. februara odlučivaće 47 bivših asova, a 5 avgusta – hiljade gledalaca Olimpijade, jer su istog dana finala sprintera i tenisera

Jedan pobeđuje za manje od deset sekundi, drugi za bezmalo šest sati. Obojica su najbolji na svetu, ali mogu li da se porede?

Do nemogućeg duela najbržeg sprintera i najboljeg tenisera ipak će doći u olimpijskoj godini – dva puta. Biće to krajnje različita ogledanja, a vremenski – na kratke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i duge staze. Prvo je već 6. februara, drugo pola godine kasnije – 5. avgusta.

Oba susreta Juseina Bolta i Novaka Đokovića biće u Londonu. Na prvi će Jamajčanin i Srbin izaći za četiri dana, u svečanim odelima. Ne da se bore, već da se na crvenom tepihu pokažu učesnicima gala predstave i da prihvate ono što su drugi rešili o njima – ko je bio najbolji sportista sveta u 2011. godini.

U šarenilu anketa za sportistu sveta – najobjektivnije nema niti su moguća apsolutna merila – izbor Laureus nagrade zauzima posebno mesto. Dodela Kartijeove statue – sa 670 grama solidnog srebra i 650 grama zlata – brižljivo se odlaže posle proglašenja svih drugih, zatim mistifikuje glasanjem u etapama i tajnim odlučivanjem 47 bivših vrhunskih sportista (članova takozvane Laureus svetske sportske akademije), pa pretvara u glamuroznu završnu svečanost, na kojoj su često važnije zvanice od samih dobitnika.

Na stranu sve zakulisno, što Laureus bliži Oskaru, Jamajčanin je po prirodi svoga sporta jedini konkurent Srbinu. Lionel Mesi i Dirk Novicki su zvezde ekipnih sportova, a Sebastijan Fetel je pola čovek, pola mašina koju vozi.

Neizvesnosti ne bi smelo da bude. Bolt, bi realno mogao da konkuriše Đokoviću tek posle Olimpijade 2012, ako ponovi neko od tri zlata iz Pekinga 2008. Jer, uprkos zlatnim medaljama na 200 i u štafeti 4h100, Svetsko prvenstvo 2011. pamtiće po diskvalifikaciji u krunskoj disciplini, na 100 metara, a vreme velikih rekorda je ostalo za njim, u 2009. godini.

Bolt i Đoković biće daleko ravnopravniji rivali druge velike trke, za pažnju publike, u olimpijskim finalima istog dana, 5. avgusta. Desetine hiljada gledalaca, žurnih da unapred i po nižoj ceni kupe karte, moraće da se odluče između krune kraljice sportova, finala na 100 metara, i nove divovske borbe tenisera, za medalju važniju od grend-slema. I u željama i u realnim predviđanjima to znači: ili da se uživo prati pokušaj Juseina Bolta da dostigne Karla Luisa vezujući dva krunska olimpijska zlata, ili da se prisustvuje još jednom istorijskom obračunu Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Po sadašnjem programu, tenis je predviđen od 12 časova do 20.30, atletika od 18.50 do 21.50. Finale na 100 metara trebalo bi da bude na kraju atletskog programa, jer je iste večeri i polufinale. Dakle, možemo da zamislimo srećnog i bogatog gledaoca koji stiže sa teniskog maratona na munjeviti okršaj sprintera – uz po neku tabletu za srce – u danu za nezaborav.

A šta ako Đoković i Nadal reše da obore svoj rekord? Rani pretplatnici na olimpijske karte imaće u vidu i sledeće: najskuplja ulaznica za tenis košta 225 funti, a za atletiku – 750 funti. Šest sati vrhunskog tenisa, ili deset sekundi vrhunskog adrenalina za tri puta više novca? Posle prestupa Bolta u Južnoj Koreji i divovske pobede Đokovića u Australiji – odluka više i nije tako teška.

M. Kovačević

objavljeno: 02.02.2012.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.