Desničari u Londonu izašli da čuvaju spomenike, sukobili se sa policijom

Izvor: RTS, 13.Jun.2020, 19:33

Desničari u Londonu izašli da čuvaju spomenike, sukobili se sa policijom

Ekstremni desničari koji su se okupili na demonstracijama u Londonu kako bi "čuvali spomenike", sukobili su se u administrativnom centru Londona sa specijalnim odredom policije.
Nekoliko stotina demonstranata bacalo je na policiju flaše, a pokušali su i da probiju metalnu barijeru i policijski kordon oko zgrade vlade Vajthola.

Ekstremni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << desničari iz pokreta "Britanija pre svega" tvrde da su se okupili na Parlamentarnom trgu da bi "čuvali" statuu Vinstona Čerčila, kao i čuveni Senotaf, stub na čijem se vrhu nalazi kovčeg i na kome piše samo "slavnim mrtvima".
Spomenik je centralno mesto nacionalnog okupljanja svakog 11. novembra u 11 sati kada se, sećanjem na trenutak potpisivanja primirja, kojim je okončan Prvi svetski rat, Britanci sećaju svih poginulih boraca u svim ratovima, kao i ranjenih ratnih veterana.
Oba spomenika su tokom noći izmeću četvrtka i petka daskama pokrile komunalne službe, po naređenju gradonačelnika Londona i jednog od čelnika opozicione Laburističke stranke Sadika Kana.
Razlog za tu odluku su prošlonedeljni pokušaji pripadnika pokreta "Crni životi znače" da oskrnave obe statute, koje smatraju "glorifikacijom rasizma".
Za nedelju zakazane kontrademonstracije Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel osuđuje današnje ponašanje ektremne desnice kao "neprihvatljivo siledžijstvo".

"Svaki nasilnik može da očekuje sudar sa punom silom zakona. Nasilje nad pripadnicima policije neće biti tolerisano. Koronavirus je pretnja za sve nas. Idite kući, prestanite da širite virus i sačuvajte živote", poručuje ministarka Patel.
Reakcije na Tviteru mahom su fokusirane na činjenicu da su demonstranti belci i muškog pola.
Kontrademonstracije u organizaciji pokreta "Crni životi znače" zakazane su za nedelju. Policija je pregovorima sprečila da se danas u centru Londona dogode paralelne demonstracije dveju suprotstavljenih grupa.
Organizatori oba protesta dogovorili su se sa policijom oko rute, kojom demonstranti mogu da se kreću.
Ultradesničarima je dozvoljeno kretanje samo po Parlamentarnom trgu i ispred zgrade vlade, dok će učesnici sutrašnjeg protesta moći da se kreću između Hajd parka i Trafalgar skvera unapred dogovorenim putem.
Bez poštovanja mera socijalnog distanciranjaSvi demonstranti trebalo bi da poštuju pravila socijalnog distanciranja. Na današnjim demonstracijama ti uglavnom nije bio slučaj.
Oba protesta moraju, ističe londonska policija, biti završena po 17 časova po lokalnom vremenu.
Slične demonstracije "čuvanja spomenika" održane su i u Bristolu, Glazgovu i Belfastu.
U gradovima poput Brajtona, Njukasla, Liverpula i Čelmsforda paralelno su održani i protesti protiv rasizma i ubistva Džordža Flojda.
U Brajtonu je oko hiljadu demonstranta protiv rasizma, obučenih u crno, napravilo kilometar i po dugu kolonu duž obale.
To je privuklo brojne ekstremne desničare, koji su se prvi rugali, a zatim i fizički sukobili sa demonstrantima protiv rasizma ispred brajtonskog ratnog memorijala.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.