U Londonu se okupili i ekstremni desničari i antirasistički demonstranti

Izvor: Beta, 13.Jun.2020, 16:05

U Londonu se okupili i ekstremni desničari i antirasistički demonstranti

Ekstremno desničarski aktivisti, ali i pristalice antirasističkog pokreta "Crni životi su važni" okupili su se danas u Londonu, a policija nastoji da spreči sukob medju njima.Uprkos upozorenju policije da ostanu kod kuće zbog epidemije korona virusa, desničari su se okupili kod statue nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila i kod spomenika poginulima u Prvom svetskom ratu.Oba spomenika su upakovana u sanduke da ih demonstranti ne bi oštetili pto su već radili.Lider ekstremno desničarske grupe "Prvo Britanija", Pol Golding rekao je da su aktivisti došli da "čuvaju spomenike". "Muka mi je od toga kako su vlasti dozvolile vandalizam nad našim nacionalnim spomenicima dva uzastopna vikenda", rekao je Golding.Antirasistički demonstranti okupili su se u Hajd parku. Širom sveta spomenici s današnje tačke gledišta kontroverznim istorijskim ličnostima, pre svega osvajačima, postali su meta tokom demonstracija protiv rasizma i nasilja policije posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom hapšenja u SAD.Protesti su u Velikoj Britaniji pokrenuli debatu o istoriji njenog kraljevstva i njenoj ulozi u trgovini robovima.Demonstranti su prošlog vikenda u Bristolu srušili i bacili u more statuu trgovca robovima Edvarda Kolstona, dok je Čerčilova statua u Londonu išarana natpisom "Rasista".Policija je uvela oštra ograničenja za današnje skupove kako bi sprečila sukobe.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Sukob policije i demonstranata u Londonu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Jun.2020

Britanska policija sukobila se 13. juna sa demonstrantima u centru Londona, gde su održana dva skupa - ekstremno desnih snaga i antirasističkog pokreta "Crni životi su važni". Uprkos upozorenju policije da ostanu kod kuće zbog epidemije korona virusa, desničari su se okupili kod statue nekadašnjeg...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.