Demonstranti za očuvanje klime blokirali ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti za očuvanje klime blokirali ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu

Aktivisti pokreta Ekstinkšen ribelion (Extinction Rebellion) blokirali su glavne ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu, na početku, kako su rekli, široke serije protesta u kojima se traže nove politike za zaštitu klime.

Oko 1.000 ljudi blokiralo je raskrsnicu kod Tiergarten parka u Berlinu gde se nalazi Spomenik pobede, u protestu koji je počeo rano danas.

Članovi grupe Ekstinkšen ribelion (Pobuna protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izumiranja) takođe su postavili kamp ispred prostorija kancelarka Angele Merkel da pokažu nezadovoljstvo sa vladinim paketom za borbu protiv klimatskih promena pripremljenim prošlog meseca uoči, kako su rekli, ; međunarodne pobune koja će početi danas. Ova grupa je saopštila da su planirani protesti u 60 gradova širom sveta.

U Amsterdamo stotine demonstranata blokiralo je glavnu ulicu ispred Rijksmuzeja, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija i postavili šatore.

Demonstracije se održavaju iako su gradske vlasti zabranile aktivistima okupljanja na ulici. Demonstranti su se oglušili o pozive policije da se premeste na obližnji trg.

Aktivisti grupe Ekstinkšen Ribelion blokirali su i glavne ulice u Londonu. Zauzeli su  između ostalog ulice koje vode do Parlamenta i do Bakingemske palate.

Pokret Ekstinkšen ribelion koji je osnovan prošle godine u Britaniji, poznat i kao XR, sada ima ogranke u oko 50 zemalja.

Šef kabineta Angele Merkel, Helge Braun kritikovao je njihove poteze.

"Mi svi delimo interes za zaštitu klime i pariski klimatski ciljevi su naš standard u tome. Ako demonstrirate protiv toga ili za to, to je u redu, ali ako najavljujete opasne intervencije u saobraćaju ili tako nešto naravno da nije", rekao je Braun za televiziju ZDF.

On je odbacio ideju o proglašenju hitne klimatske situacije navodeći da tako nešto ne postoji u ustavu i da se time ne postiže nikakva konkretna akcija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.