Američko-kineski sporazum gurnuo naftu iznad 65 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Dec.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američko-kineski sporazum gurnuo naftu iznad 65 dolara

LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara, a podupiru ih nade da će trgovinski sporazum između SAD-a i Kine ojačati potražnju za naftom u 2020. godini te vjerojatnost nižih američkih zaliha nafta.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,51 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dolar. Na američkom se tržištu barelom i danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 60,22 dolara.

"Prva faza trgovinskog sporazuma dva najveća svjetska gospodarstva potpuno je dovršena", izjavio je u ponedjeljak savjetnik za gospodarstvo Bijele kuće Larry Kudlow i dodao da će se, prema sporazumu, američki izvoz u Kinu udvostručiti.

Produljeni trgovinski spor slabio je potražnju za naftom i pritiskao cijene. Banke, uključujući JP Morgan i Goldman Sachs, sada su naviše revidirale svoje procjene cijena barela u 2020. godini u svjetlu poboljšanih trgovinskih izgleda i novog sporazuma o rezovima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera.

Još uvijek se primjećuje sklonost riziku, a sljedeće na što treba obratiti pozornost je objava statističkih podataka o stanju zaliha nafte u SAD-u, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Očekuje se da će izvješće Američkog instituta za naftu (API) i službeno vladino izvješće pokazati pad američkih zalihe sirove nafte u prošlom tjednu. Izvješće API-ja bit će objavljeno danas kasnije navečer, a vladino izvješće očekuje se sutra.

Cijene je poduprla i odluka OPEC-a i saveznika poput Rusije (grupe poznata kao OPEC %2B) da od 1. siječnja prodube rezove proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, u nastojanju da podrže tržište. To se nadovezuje na postojeći ugovor o smanjenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 67,22 dolara, što znači da je porasla 46 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.