Američko-kineski sporazum zadržao cijene nafte iznad 65 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Dec.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američko-kineski sporazum zadržao cijene nafte iznad 65 dolara

LONDON - Cijene nafte učvrstile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 65 dolara, poduprte najavom inicijalnog trgovinskog sporazuma kojeg su u prošlom tjednu dogovorili SAD i Kina.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,41 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 60,08 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dolara.

Sjedinjene Države i Kina objavile su krajem prošlog tjedna "prvu fazu" sporazuma koja predviđa smanjenje nekih američkih carina u zamjenu za - kako tvrde američki dužnosnici - znatno veće kineske kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda i druge robe.

"Tržište zapravo želi znati što je točno dogovoreno. Što dulje moramo detalje čekati, to je veća vjerojatnost da će se tržišni sudionici početi pitati ??koliko je zapravo sporazum dobar", ističu analitičari ING Economicsa.

Dogovorom je otklonjena prijetnja novih američkih carina na kinesku robu u vrijednosti 160 milijardi američkih dolara, koje su trebale biti uvedene u nedjelju.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer rekao je u nedjelju da će zahvaljujući sporazumu američki izvoz u Kinu u sljedeće dvije godine gotovo udvostručiti i da je "potpuno završen". Treba ga samo prevesti i izmijeniti tekst, dodao je.

Kineska komisija za carine objavila je pak da je obustavila dodatne carine na neke američke proizvode koje su se trebale stupiti na snagu 15. prosinca.

Napredak u pregovorima o trgovini mogao bi poduprijeti potražnju za naftom i ublažiti bojazni od prekomjerne opskrbe koje pritišću cijene, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

"Strah od prekomjerne opskrbe koja bi mogla pritisnuti cijene nafte u prvoj polovini 2020. temeljna je pretpostavka od koje polaze mnogi ulagači, ali mogli bismo konačno vidjeti bolje podatke iz dva vodeća svjetska gospodarstava a time i nagađanja o oporavku globalnog rasta", tumači Moya.

Potporu cijenama nafte pružili su i danas objavljeni podaci iz Kine koji su pokazali snažniji rast industrijske proizvodnje i maloprodaje u studenome nego što se očekivalo.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 66,76 dolara, što znači da je porasla 95 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Američko-kineski sporazum gurnuo naftu iznad 65 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Dec.2019, 15:59

LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara, a podupiru ih nade da će trgovinski sporazum između SAD-a i Kine ojačati potražnju za naftom u 2020. godini te vjerojatnost nižih američkih zaliha nafta...Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 17...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.