
Izvor: Lepota i zdravlje, 12.Mar.2025, 14:32
Alkalna dijeta: Kako u 50. izgledati kao da imate 20?
Victoria Beckham stiže da obavi sve, Jennnifer Aniston i Gwyneth Paltrow su vitke i pozitivne, a Elle Macpherson u svojim 60. godinama ima glatku kožu. Tajna? Alkalna dijeta – i one je obožavaju.
Viktorija Beckham već nekoliko godina prati principe ishrane iz knjige Honestly Healthy Alkaline Programme, koju su napisali poznati londonski šef kuhinje i nutricionista Natasha Corett (polusestra Sijene Miller, čiji su klijenti i Robbie Williams i Natalie Imbruglia) i nutricionistkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << Vickie Edson.
U knjizi se nalaze prelepe fotografije i recepti, kao i osnovne smernice „novog načina života“, u kojem se daje prednost hrani koja, kada dospe u organizam, postaje alkalna (nasuprot kiselotvornim namirnicama).
Šta je alkalna dijeta?
Smatra se da organizam optimalno funkcioniše kada se održava kiselo-alkalna ravnoteža, pri čemu bi pH nivo krvi trebalo da bude između 7,35 i 7,45 (što znači blago alkalna sredina), dok u želucu treba da ostane kisela sredina. Ako je krv previše kisela, može doći do poremećaja metabolizma: hrana se slabije apsorbuje, dolazi do nedostatka minerala i elemenata poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i natrijuma, taloženja masti, povećane proizvodnje sluzi, pada imuniteta, pogoršanja kvaliteta kose i kože, kao i smanjenja nivoa energije.
Iako i prevelika alkalnost može izazvati probleme, kod savremenog čoveka to se retko dešava – većina hrane koju danas jedemo je kiselotvorna. Povišena kiselost može nastati i zbog ubrzanog načina života i stresa. Čak i intenzivan fitnes može narušiti ravnotežu u korist kiselosti.
Koje namirnice su dozvoljene, a koje ne?
Kiselotvorne namirnice:
Hrana životinjskog porekla (meso, piletina, riba – osim pastrmke i lososa, morski plodovi, životinjske masti, mleko, sir, jaja)
Med
Proizvodi od belog brašna
Beli pirinač
Pečurke
Kečap, senf
Veštački zaslađivači, slatkiši
Kafa, gazirana pića, crni čaj i većina alkoholnih pića
Alkalna dijeta i alkalna hrana:
Povrće, bobičasto i drugo voće (čak i ono kiselkastog ukusa poput zelenih jabuka, jabukovog sirćeta, limuna, limete, paradajza, grejpfruta, nara)
Sirovi spanać (pri termičkoj obradi postaje kiselotvoran)
Orašasti plodovi
Alge
Zeleno lisnato povrće
Integralne žitarice (zob, heljda, proso, kinoa)
Banane, suvo grožđe i drugo suvo voće
Svež đumbir
Kokosovo i bademovo mleko
Maslinovo, kokosovo, laneno i ulje od semenki grožđa
Avokado
Strastvene pristalice alkalne dijete, poput Viktorije Bekam, smatraju da dnevni unos treba da se sastoji od 80% alkalnih i samo 20% kiselotvornih namirnica. Međutim, većina nutricionista savetuje da bi već i udeo od 2/3 alkalnih namirnica u ishrani bio dovoljan.
Šta kažu stručnjaci?
Nisu svi nutricionisti saglasni da je alkalna dijeta univerzalno rešenje za zdravlje i mladolikost. Nije potpuno dokazano koliko pH vrednost želuca utiče na celokupnu kiselo-alkalnu ravnotežu organizma.
Oksidativni procesi u telu su stalni – tako smo evoluirali. Priroda nam je podarila brojne mehanizme koji samostalno održavaju kiselo-alkalnu ravnotežu. Zbog toga preterano alkalizovanje organizma može biti štetno.
Ipak, u slučajevima intenzivnog mršavljenja, u krvi nastaje mnoštvo metaboličkih otpadnih produkata, pa alkalne namirnice mogu pomoći telu u detoksikaciji.
Takođe, preporučuje se pijenje pola litra tople alkalne vode na prazan stomak. Najbolji način za dobijanje ovakve vode su alkalni filteri – najkvalitetniji dolaze iz Japana.
„Najbolje je kada ishrana sadrži 50% ugljenih hidrata, 25% proteina i 25% masti – ovo smatram zlatnim pravilom ishrane. Svaki ekstrem može biti štetan za zdravlje“, dodaje Turčinska.
RossHelen via Getty ImagesThe post Alkalna dijeta: Kako u 50. izgledati kao da imate 20? appeared first on Lepota i zdravlje.
Pogledaj vesti o: London
Nastavak na Lepota i zdravlje...