Izvor: Politika, 22.Okt.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija među najatraktivnijim destinacijama

Naša zemlja je na sedmom mestu država koje poznati izdavač turističkih vodiča „Lonli planet” preporučuje da se posete u 2015.

Srbija je jedna od tri evropske države svrstane na listu destinacija koje bi trebalo posetiti u 2015, prema izboru „Lonli planeta”, renomiranog svetskog izdavača turističkih vodiča. Naša zemlja je na sedmom mestu liste, a po opažanju autorke teksta Tamare Ševard mi smo „mala i zapanjujuće jeftina zemlja i, jedna od najbolje čuvanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tajni Evrope”.

Inače, sa Starog kontinenta na listi su Litvanija (treće mesto) i Irska (peto mesto). Na prvom mestu je Singapur, druga je Namibija, četvrta Nikaragva, na šestom mestu Kongo a na začelju su Filipini, Sveta Lucija i Maroko.

Uz sliku kupola Crkve Svetog Marka u Beogradu u zimu, u tekstu se navodi da smo razdruživanjem sa Crnom Gorom ostali bez mora i da naziv ljudi često mešaju sa Sibirom. Kaže se da naša zemlja nudi: zabavu, strast, prirodne lepote: „Sve to jeftino i primamljivo onima koji bi da okrenu leđa skupim i već toliko puta viđenim destinacijama”.

Navode se neke poznate lokacije: Kopaonik se opisuje kao idealan za avanturu; Vrnjačka Banja je mesto za uživanje u spa centrima, Fruška gora lokalitet sa manastirima, na jugu – Leskovac sa roštiljijadom. Treba biti na raftingu Drinom, u Drvengradu na Mokroj gori gde se treba voziti Šarganskom osmicom, i u beogradskom Monmartru – Skadarliji.

O „Egzitu” se podseća da je nastao u vreme otpora Miloševićevom režimu, ali i da je ovenčan titulom najboljeg muzičkog festivala Evrope. Sfera zabave se promoviše kroz beogradske splavove za koje piše da su „hedonistički plutajući klubovi” sa atmosferom koja podseća na onu iz Berlina i sa Ibice.

Ipak, kako piše autorka, najbolji deo same zemlje su – ljudi: „Jedna od tajni Srbije koja još nije otkrivena su sami Srbi. Pažnja svetske javnosti usmerena je ka poznatim Srbima, ’Zlatnim palmama’ ovenčanom reditelju Emiru Kusturici ili teniseru Novaku Đokoviću, ali su upravo ’obični’ Srbi najbolji adut”.

Autorka nas opisuje kao iskrene, zabavne, gostoljubive koji svakog gosta prijateljski potašu po ramenu, ponude čašicom rakije. U tekstu piše i da Srbi nisu nimalo nalik stereotipnim lošim momcima, kakvim ih predstavlja Holivud.

A. C.

objavljeno: 22/10/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.