Novac iz Hrvatske povući u Ukrajinu

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac iz Hrvatske povući u Ukrajinu

Zagreb -- Novac kojim ste kreditirali Hrvatsku prebacite u Ukrajinu ili Litvaniju, preporučila je svojim klijentima britanska Barclejs banka.

Njeni analitičari su uvereni da hrvatska Vlada nije učinila dovoljno da izbegne pad kreditnog rejtinga iz investicionog u kategoriju "junk"(smeće).

"Treba više da radite i kasnije da idete u penziju. Nakon sastanaka u Zagrebu mislimo da je realno da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatska u martu izgubiti postojeći investicioni rejting", upozoravaju ulagače u hrvatske obveznice iz banke koja je generalni sponzor Premier lige.

Ipak, ističu da ne veruju da će pad kreditnog rejtinga za Hrvatsku imati iste posledice kao u Mađarskoj, gde je mađarska valuta u januaru zabeležila istorijski pad, a kamate na obveznice su u jednom danu rasle i za pola procentnog poena i sredinom januara iznosile su 11 , 3 odsto.

Iz Barklejsa napominju i to da je kreditna agencija Fič dala Hrvatskoj još malo vremena da pokaže spremnost na strukturne reforme, te ističu da je najveći problem to što je Vlada u budžetu za ovu godinu izabrala pravi smer, ali da su promene koje on donosi premalo i da su spore, prenosi Novi list.

Analitičari Vladi zamjeraju da nije imala snagu rešiti najveće strukturalne probleme, ogromni javni sektor i rigidno radno zakonodavstvo, koje je ipak stavila na dnevni red u martu.

Kao rešenje i oni predlažu korenite promene na tržištu rada i internu devalvaciju, što je moguće sprovesti kroz rast cena ili smanjenje plata, jer su uvereni da je mala šansa da se Hrvatska odluči za devalvaciju kune.

Nadalje, u Barklejs ne veruju da bi Hrvatska i uz dobru turističku sezonu u ovoj godini mogla ostvariti rast BDP-a, a Vladini planovi o rastu od 0,8 odsto zasnovani na investicijama čine im se i više nego optimističan scenario, pogotovo što je većina projekata koji se najavljuju u pripremnoj fazi. Zbog svega navedenog, u Barklejsu procenjuju da će hrvatski rejting pasti krajem ovog meseca.
Pogledaj vesti o: Litvanija,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska gubi kreditni rejting

Izvor: RTS, 03.Mar.2012

Jedna od najvećih britanskih banaka "Berkliz" preporučila svojim klijentima da novac koji su ulagali u Hrvatsku prebace u Ukrajinu ili druge istočnoevropske države, kao što je Litvanija...Jedna od najvećih britanskih banaka, "Berkliz", upozorila je svoje klijente da će Hrvatska krajem marta izgubiti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.