Hrvatska gubi kreditni rejting

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska gubi kreditni rejting

Jedna od najvećih britanskih banaka "Berkliz" preporučila svojim klijentima da novac koji su ulagali u Hrvatsku prebace u Ukrajinu ili druge istočnoevropske države, kao što je Litvanija.

Jedna od najvećih britanskih banaka, "Berkliz", upozorila je svoje klijente da će Hrvatska krajem marta izgubiti kreditni rejting i predložila im da novac iz te zemlje povuku i prebace u Ukrajinu ili Litvaniju, objavljeno je na hrvatskom portalu Biznis.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Mislimo da je realno da će Hrvatska u martu izgubiti postojeći investicioni rejting", tvrde u banci "Berkliz", i navode da veruju da pad rejtinga u Hrvatskoj ipak neće imati posledice kao u Mađarskoj.

Britanska banka podseća i da je agencija "Fič" dala Hrvatsoj još malo vremena za strukturne reforme i da je pozdravila budžet za 2012. godinu, ali da su promene prespore.

Analitičari britanske banke smatraju da su najveći problem Hrvatske, ogroman javni sektor i rigidno radno zakonodavstvo.

Iz "Berkliza",  predlažu radikalne promene na tržištu rada i internu devalvaciju, kroz rast cena ili smanjenje plata.

Takođe, stručnjaci "Berkliz", banke ne vjeruju da će Hrvatska ostvariti rast BDP-a, čak i ako turistička sezona bude vrlo dobra.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.