UN: Ko je ubio Gadafija?

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Ko je ubio Gadafija?

Bivši libijski lider Moamer Gadafi umro pod nejasnim okolnostima, saopštila međunarodna komisija oformljena od strane Ujedinjenih nacija. Libijske vlasti odbile da Komisiji dostave izveštaj o autopsiji Gadafija.

Međunarodna istražna komisija, imenovana da istraži kršenja ljudskih prava u Libiji, saopštila je da je svrgnuti libijski lider Moamer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gadafi umro pod nejasnim okolnostima.

U napadima NATO tokom sukoba u Libiji poginulo je 60 civila, a 55 je ranjeno, piše u izveštaju Komisije UN za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u Libiji.

"Među 20 analiziranih napada NATO, Komisija je identifikovala pet tokom kojih je 60 civila poginulo i 55 ranjeno", piše u verziji izveštaja u koju je AFP imao uvid. U izveštaju se zaključuje da je NATO "vodio vrlo precizanu kampanju, uz pažnje vrednu odlučnost da se izbegnu civilne žrtve".

Međunarodna istražna komisija za Libiju navodi da je režim Moamera Gadafija iskrivio podatke o civilnim žrtvama napada Atlantskog saveza iz vazduha.

"Komisija nije mogla da potvrdi da je smrt Moamera Gadafija bila nelegitimno ubijanje i smatra da je potrebna dodatna istraga", navodi se u izveštaju Komisije koju je prošle godine formirao Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, prenela je agencija AFP.

U izveštaju stoji da su Gadafi i njegov sin Mutasim, koji su odvojeno zarobili borci u lučkom gradu Misrata 20. oktobra prošle godine, umrli pod nejasnim okolnostima.

"Iako ranjeni, obojica su bili živi kada su bili uhvaćeni i potom umrli u pritvoru revolucionarnih snaga", piše u izveštaju koji je podnet Savetu UN, a do koga je došla francuska agencija.

"Libijske vlasti su odbile da Komisiji dostave izveštaj o autopsiji Gadafija uprkos brojnim zahtevima", navodi se u izveštaju i dodaje da patolog nadležne međunarodne komisije nije mogao sa slike leša da zaključi koji je uzrok smrti.

U slučaju Gadafijevog sina Mutasima, Komisija nije mogla da dobije bilo kakvu sliku okolnosti njegove smrti", jer ga pregledani raspoloživi snimci "prikazuju živog" posle zarobljavanja.

"Obojica su poginuli pod nejasnim okolnostima posle zarobljavanja, ali je očigledno da su obojica zarobljeni živi", tvrdi se u izveštaju nadležne međunarodne komisije.

U odvojenom izveštaju navodi se da su libijske snage koji su se borile protiv Gadafija i njegovih lojalista počinili ratne zločine i da ih i dalje čine nad sledbenicima svrgnutog i mrtvog lidera i nad manjinskim grupama u Libiji.

U izveštaju Komisije UN koji je danas objavljen, navodi se da su "antigadafijeve snage" počinile ozbiljne prekršaje - ratne zločine i kršenje međunarodnih akata o ljudskim pravima.

S druge strane, Gadafijeve snage su krive za slične zločine tokom prošlogodišnjeg sukoba u gradova širom Libije zbog "konstantnog granatiranja" i "neselektivnih" napada, kao i revolucionarne brigade koje su takođe neselektivno granatirale Gadafijeva uporišta, naročito rodni grad Sirt gde je Gadafi na kraju i zarobljen.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.