TURCI OPET HOĆE DA NAS OSVOJE, OVO JE AGRESIJA! Libijski ministar spoljnih poslova: Hvala Putinu što nas čuva!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2020, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TURCI OPET HOĆE DA NAS OSVOJE, OVO JE AGRESIJA! Libijski ministar spoljnih poslova: Hvala Putinu što nas čuva!

Ponašanje Turske na libijskoj teritoriji je agresija i pokušaj da se osvoji zemlja, izjavio je ministar inostranih poslova privremene libijske vlade Abdulhadi el Huvejdž.

- To nije nikakvo tursko mešanje, već agresija. Pokušaj Turaka da ponovo osvoje Libiju - rekao je ministar novinarima na marginama Bliskoistočne konferencije na međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj".

Ministar je pozdravio ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rusije u rešavanju konflikta i zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na preduzetim merama.

- Pozdravljamo i zahvaljujemo predsedniku Putinu na naporima koje on preduzima na dobrobit naše države - izjavio je El Huvejdž.

On je pozvao i ruske kompanije da učestvuju u obnovi zemlje, nakon uspostavljanja mira.

Rešavanje libijskog sukoba

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija održana je nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.