Spektakl za Gadafija

Izvor: Glas javnosti, 02.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl za Gadafija

TRIPOLI - Vojnom paradom, plesnim spektaklom i vatrometom, u Tripoliju juče je obeležena 40. godišnjica revolucije i dolaska na vlast libijskog vođe Moamera el Gadafija. Među oko 60 državnika, mahom iz afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja, slavlju su prisustvovali i predsednik Srbije Boris Tadić, crnogorski predsednik Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Na svečanost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nije bio pozvan hrvatski predsednik Stjepan Mesić jer je hrvatski ambasador u Libiji Jovan Vejnović unosio alkohol u zemlju.

U delegaciji Srbije bili su i ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić i odbrane Dragan Šutanovac, sekretar u Ministarstvu odbrane Dušan Spasojević, general-potpukovnik Mladen Ćirković i generalni direktor preduzeća „Jugoimport SDPR“ Stevan Nikčević. Delegacija je sa domaćinima razgovarala o saradnji u oblasti odbrane, posebno o vojno-ekonomskoj saradnji. U vojnoj paradi je učestvovalo i 26 pripadnika Vojske Srbije.

- Srbija je počastvovana što je pozvana da sa visokom delegacijom učestvuje u obeležavanju 40. godišnjice libijske revolucije. To je prilika i za unapređenje bilateralnih odnosa, i za mnoge neformalne razgovore uoči Generalne skupštine UN. Na ovakvim susretima često se mnogo toga uradi efikasnije, nego u formalnim razgovorima - kazao je Tadić u Tripoliju, gde se, po treći put za proteklih nekoliko godina, sastao sa libijskim vođom.

Tadić je podsetio da Srbija sa Libijom ima višedecenijske konkretne odnose i pomenuo saradnju u oblasti školstva, ekonomske saradnje, saradnje u vojnoj industriji, zdravstvu, ugostiteljstvu i drugim oblastima.

- Zato ovakva vrsta posete ima konkretan, ali i tradicionalno-istorijski sadržaj - ocenio je Tadić i dodao da je učešće naših vojnika važna činjenica koja pokazuje da Libija poštuje naše prijateljstvo i saradnju u prošlosti i dobra je okolnost da tu saradnju nastavimo i u ovom trenutku.

Većina zapadnoevropskih lidera nije došla jer je osuđeni za obaranje aviona iznad Lokerbija, Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi (koga je škotski sud nedavno oslobodio sa doživotne robije iz zdravstvenih razloga) u Tripoliju dočekan kao heroj.

Ceremonija je održana u parku na Zelenom trgu u centru Tripolija. Grad je bio ukrašen raznobojnim svetiljkama, zgrade su sveže okrečene, a duž ulica postavljeni su panoi s Gadafijevim fotografijama i državne zastave. Oko 80 vojnih aviona nadletalo je binu dugačku oko 120 metara, a spektakl je završen velikim vatrometom. Proslavu je pratilo 300.000 Libijaca, Gadafijev šator je visok 27 i širok 130 metara, a mesto na proslavi ima i 1.000 kamila, nomadi Tuarezi i 40 balona na vrući vazduh. Ukupno 8.000 tona opreme dopremilo je 15 aviona „Antonov“, a 400 glumaca i 1.100 statista predstavilo je zvanicama istoriju Libije još od doba Feničana.   
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi,   Tripoli,   Vojna parada

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.