SRS: Oslobađanje Šešelja neminovno

Izvor: RTS, 03.Apr.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Oslobađanje Šešelja neminovno

Zoran Krasić uveren je da će Haški tribunal 4. maja izreći oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, jer "nema nijednog razloga za drugačiju odluku". Krasić za sledeću subotu najavio veliki skup podrške Libiji.

Advokat Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, izjavio je danas da očekuje da u Haškom tribunalu 4. maja bude doneta oslobađajuća presuda lideru radikala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Krasić je, na konferenciji za novinare, rekao da će sudije Haškog tribunala, "ako je ostala i trunka morala u njima", doneti oslobađajuću presudu Šešelju, jer nema nijednog razloga za drugačiju odluku.

Podsetivši da je Šešelj podneo krivičnu prijavu protiv 44 svedoka zbog davanja lažnog iskaza, Krasić je najavio da se sada očekuje da predsednik Suda odluči kom veću će da dostavi krivičnu prijavu, kako bi ono pokrenulo postupak protiv tih svedoka.

Krasić je ocenio da je Haški tribunal doživeo fijasko i da se svi postupci protiv Srba u tom sudu vode na "imaginaran način", kako bi se očuvala pretpostavka da su Srbi krivci.

Taj visoki funkcioner SRS-a je najavio da će u subotu, 9. aprila, ta stranka u Beogradu održati veliki skup podrške Libiji.

Krasić je osudio politiku zapadnih sila, NATO-a, EU, Velike Britanije, SAD i Francuske prema Libiji i najavio da će skup biti održan u Domu sindikata u 12 sati.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je 21. januara 2009. godine dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet, po nalogu Pretresnog veća, zaštićen od javnosti.

Lider radikala je 24. jula 2009. godine osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010. godine. On je 4. februara 2010. godine drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

Šešelj se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj,   Hag

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.