Rusija će pomoći da se izgradi most u Libiji, podeljenoj na dva dela

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će pomoći da se izgradi most u Libiji, podeljenoj na dva dela

10.06.2011. -

Rusija može da pomogne da se izgradi most između dve obale na kojima se sada nalazi podeljeno libijsko društvo. Ovo je u Moskvi izjavio specijalni predstavnik predsednika RF za saradnju sa zemljama Afrike Mihail Margelov, rezimirajući svoju jednodnevu posetu Bengaziju.

Bengazi, uporište libijskih pobunjenika, Mihail Margelov je posetio po zadatku predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva. Prema odluci zemalja Velike osmorke, izrečene posle samita u Dovilu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Rusiji je poverena uloga posrednika u regulisanju konflikta u Libiji.

Mihail Margelov pregovarao je u Bengaziju sa liderima takozvanog prelaznog Nacionalnog saveta koji su libijski pobunjenici formirali u Bengaziju. Takođe, on se sastao sa bratom libijskog lidera Moamera Gadafija, koji se trenutno nalazi u Kairu. Najvažnije je što sam čuo jasan stav kako strane vide budućnost Libije, podvukao je Mihail Margelov.

Stekao sam utisak da su i moji sagovornici u Bengaziju, i u Kairu patriote Libije, ljudi koji žele da vide Libiju kao jedinstveju, jaku, demokratsku, savremenu državu koja je prošla put reformi i obnove. Mi smatramo da su svi razgovori o podeli Libije sasvim neprihvatljivi i u principu ne mogu ozbiljno da se razmatraju.

Što se tiče budućnosti Moamera Gadafija, predstavnici libijskih pobunjenika podvukli su da ne žele njegovu krv, ali kako oni kažu, bombardujući svoj narod, on je zauvek izgubio moralno i političko pravo da ostane lider zemlje i mora da ode.

Hitan prekid NATO bombardovanja –takav uslov postavio je Gadafijev brat. Koalicija zapadnih zemalja od marta bombarduje Libiju, što je već dovelo do civilnih žrtava. Evo šta je tim povodom izjavio Mihail Margelov.

Po mom dubokom uverenju, politički problemi se ne rešavaju ni bombarovanjem, ni uz pomoć specijalaca, ni uz pomoć vojno-pomorske flote. Sva bobmardovanja se završavaju pregovorima, svaki rat, revolucija, završava se političkim regulisanjem. NATO, blago govoreći, preteruje, bombardovanja, makar i najpreciznija, ne dozvoljavaju da se izbegne kolateralna šteta.

Mihail Margelov spreman je da odleti u Tripoli. Datum za sada nije određen, sve zavisi od toga kada će NATO dati transportni koridor. Pošto Tripoli izjavi svoj stav, Rusija će biti spremna da predstavi mapu puta za regulisanje konflikta.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.