Rusija bi mogla da preuzme funkciju pregovarača, ali pod određenim uslovima

Izvor: Vostok.rs, 28.Maj.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija bi mogla da preuzme funkciju pregovarača, ali pod određenim uslovima

28.05.2011. -

Partneri Rusije iz Velike osmorke obratili su se Moskvi sa predlogom da budu posrednici u toku regulisanja situacije u Libiji.

Neophodnost mirnog regulisanja konflikta u zemljama Bliskog Istoka i Severne Afrike bila je jedna od glavnih tema na sastanku u Dovilu. Situacija u Libiji i dalje je daleka od rešenja. I to što je upravo Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << predložila da se vrši posrednička misija nije slučajno, istakao je u intervjuu za Glas Rusije ekspert Intituta za orijentalistiku Vladimir Isaev.

To je vezano sa tim što su iz čitave osmorke samo Rusi ostali neuprljanim, kako se često govori. U tom pogledu što Rusija nije primenjivala nikakva vojna dejstva protiv Libije. Dok su se zemlje NATO-a našle umešane u ta dejstva.

I zaista, mada je Rusija glasala u SB UN za čuvenu rezoluciju 1973, na osnovu koje je započelo nanošenje vazdušnih napada na kopnene ciljeve od strane snaga koalicije, između ostalog na rezidenciju Gadafija, istovremeno ona istupa strogo protiv izvođenja kopnene operacije. Osim toga, nedavna izjava ministra insotranih poslova Sergeja Lavrova o tome da je Libiji vreme da prekine vatru i da pristupi pregovorima, svedoči o tome da bi Rusija mogla da preuzme funkciju pregovarača. Ali uz poštovanje određenih uslova. Jedan od tih uslova je da se zaustave vojna dejstva kako od strane koalicije, tako i od strane onih koje nazivaju libijskim ustanicima, ističe ekspert. Još jedan problem su uslovi odlaska Gadafija.

To je najsloženije pitanje, zato što je već dat mandat Haškom tribunalu. I Gadafi odlično shvata i seća se sudbine onih koji su se našli u tom tribunalu: recimo, sudbine istog tog predsednika Srbije Miloševića. Teško da će se on na to odlučiti.

Osim Rusije posredničku misiju mogle bi da ispune i druge zemlje i organizacije, smatra ekspert. Radi se o tome što postoji niz afričkih država koje su sa Libijom uvek imale dobre odnose, na primer Kenija. Naravno, kao psrednik trebalo je da istupi Liga arapskih država. Treba da pristustvuje i Organizacija Afričkog jedinstva, kao i predstavnici SB, pri čemu neutralni, kao što je Kina. Tada bi proces mogao da se pokrene, i situacija bi mogla da se deblokira. To je pitanje kompromisa, na koji mogu da se odluče Gadafi i njegove pristalice, i onih ustupaka na koje će pristati libijski ustanici, koje podržava koalicija.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev rezmirao rezultate G8

Izvor: Vostok.rs, 28.Maj.2011

28.05.2011. -..Rusija je zainteresovana za očuvanje Libije kao samostalne, slobodne, suverene države koja se neće raspasti na delove, već će biti stanju da brani svoje interese na međunarodnoj sceni. Ovo je izjavio predsednik Rusije Dmitrij Medvedev na konferenciji za štampu posle samita G8...Ruski...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.