Medvedev rezmirao rezultate G8

Izvor: Vostok.rs, 28.Maj.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev rezmirao rezultate G8

28.05.2011. -

Rusija je zainteresovana za očuvanje Libije kao samostalne, slobodne, suverene države koja se neće raspasti na delove, već će biti stanju da brani svoje interese na međunarodnoj sceni. Ovo je izjavio predsednik Rusije Dmitrij Medvedev na konferenciji za štampu posle samita G8.

Ruski lider je rekao da je u toku konsultacija sa svojim partnerima iz osmorke predložio posredničke usluge Rusije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << regulisanju libijskog konflikta.

Uvek smo se zalagali za mirno rešenje tog problema: putem pregovora, putem maksimalno širokih konsultacija, u kojima su učestvovali kako oni koji su nezadovljni situacijom i prvobitno istupili za promenu političkog sitema, tako i spristalice Gadafija. Imamo kontakte i sa jednima i sa drugima: Rusija nije prekinula diplomatske odnose, nalazimo se u tesnom kontaktu.

Bez obzira na to što je platforma samita G8 odlična mogućnost za razmenu mišljenja o osnovnim problemima tekućeg momenta, potpunog jedinstva među najuticajnijim političarima sveta nema. Između ostalog, zpadni partneri očekuju od Rusije odustajanje od podrške režimu Bašara Asada u Siriji. Ipak Moskva, koja poseduje pravo veta, blokira usvajanje rezolucije UN za tu zemlju.

Još jedno pitanje koje je postalo kamen spoticanja između Rusije i Zapada je pogled na globalni sistem PRO. Ruski predsednik je istakao da nije veoma zadovoljan reakcijom na njegove predloge od strane SAD i drugih zemalja NATO-a.

Mi gubimo vreme. Rekao sam juče da je 2020. poslednji rok. Ali šta je to 2020? To je godina kada će se završiti izgradnja četvorostepenog sistema takozvanog adaptivnog prilaza. Posle 2020. godine, ako se ne dogovorimo, započeće realna trka u naoružavanju. Želeo bih da moji partneri to stalno imaju u vidu. Zato sam sa svima na tu temu govorio, ne samo sa predsednikom Barakom Obamom. Želeo bih da našu zabrinutost saslušaju. Dužni smo da dobijemo garancije da to nije protiv nas. Nama takve garancije za sada niko ne daje.

Ipak konsenzus po nizu pitanja ipak je postignut. Svi učesnici samita jednoglasno su priznali neophodnost finansijske pomoći arapskim zemljama, koje su stale na put demokratskih promena. Zabrinutost je bila izražena povodom nuklearnih programa Irana i Severne Koreje. Zemlje osmirke su izrazile solidarnost sa Japanom. Ova tehnogena katastrofa naterala je da se ponovo razmotri problem veće bezbednosti na nuklearnim objektima. Niz ruskih inicijativa u ovoj oblasti kolege iz G8 su podržale, podvuako je Dmitrij Medvedev.

Sasvim sam zadovoljan time kako se razmatralo pitanje nuklearne bezbednosti. Pre izvesnog vremena poslao sam obraćanje velikom broju država na tu temu. Naravno, svim šefovima osmorke. Naši stavovi se tiču boljeg sistema brzog obaveštavanja o nuklearnim incidentima, višeg stepena odgovornosti zemalja koje se bave nuklearnom energetikom. Reč je i o zahtevima prema onim zemljama koje prvi put počinju da koriste ovu enregetiku. Nadam se da će u junu tema biti razmotrena na odgovarajućim samitima.

Razume se, na marginama samita bilo je reči i o posledicama globalne krize 2008. godine i o razvoju ekonomije. Šefovi osmorke su obećali odlučno da se bore protiv dužničkih problema i deficita budžeta. Osim toga, osmorka će doprinositi stupanju Rusije u STO do kraja godine.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.