Paljba iz Brege

Izvor: RTS, 05.Apr.2011, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paljba iz Brege

Pobunjenici ponovo pobegli pred salvama Gadafijeve artiljerije. Front pomeren ka Adždabiji. Alžir zabrinut zbog sve vidljivijeg uticaja Al Kaide na pobunjenike. Pobunjenici tvrde da su vojne akcije koalicionih snaga manje efikasne, otkako je NATO preuzeo komandnu palicu od Amerikanaca.

Posle celodnevnog zasipanja Brege raketama, Gadafijeve snage naterale su pobunjenike na još jedno povlačenje iz grada, najveće u proteklih nekoliko dana.

Međunarodni sud pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima dokaze da je vlada Moamera el Gadafija planirala da uguši proteste ubijanjem civila, pre nego što su nastali nemiri u Libiji, javlja Rojters.

Trebalo bi da sudija tog suda Luis Moreno Okampo iznese izveštaj pred Ujedinjenim nacijama 4. maja, kada se očekuje i izdavanje naloga za hapšenje.

"Imamo dokaze da je režim u Libiji posle sukoba u Tunisu i Egiptu imao plan kako da kontroliše demonstracije u Libiji", rekao je Moreno Okampo u intervjuu Rojtersu.

Ubijanje civila je bilo planirano, rekao je Moreno, dodajući da je planiranje započeto u januaru.

Američko vazduhoplovstvo na Libiju dnevno troši oko četiri miliona dolara, saopštio je sekretar vazduhoplovstva Majkl Donli. Tu su uračunati troškovi za 50 bombardera i skoro 40 aviona za podršku, uključujući troškove municije.

Donli je dodao da će odluka da SAD više ne učestvuje u bombardovanju smanjiti troškove, ali nije mogao da kaže za koliko, prenosi AP. Vazdušna kampanja u Libiji, koja je počela 28. marta, koštala je SAD 550 miliona dolara.

Donli je, takođe, rekao da je vazduhoplovstvo potrošilo skoro 50 miliona dolara za pomoć Japanu posle zemljotresa 11. marta, uključujući 40 miliona dolara utrošenih na evakuaciju između 5.000 i 6.000 Amerikanaca iz te zemlje.

Na izlasku iz Brege, mogu se videti kolone džipova kako idu na istok. Pobunjenici su se povukli oko 20 kilometara od grada.

Pobunjenici tvrde da su vojne akcije koalicionih snaga manje efikasne, otkako je NATO preuzeo komandnu palicu od Amerikanaca. „Otkako je NATO preuzeo komandu nad operacijama u Libiji, stalno nazadujemo", rekao je za Rojters jedan od pobunjenika.

NATO je, međutim, saopštio da je zadovoljan dosadašnjim tokom vojne kampanje. "Eliminisali smo trećinu vojnog potencijala Gadafijevih trupa", izjavio je general NATO-a Mark van Um.

Poslednje što su američki avioni uradili u Libiji jeste napad "herijera" i "A-10" na Gadafijeve snage u okolini Sirte i Brege, označavajući kraj učešća SAD u konfliktu u koji se administracija Baraka Obame uključila tek na insistiranje Francuske i Britanije, ali se i našla na meti kritika zbog navodnih veza pobunjenika sa Al Kaidom. 

Umesto Amerikanaca, glavnu ulogu će, navodno, preuzeti Britanci, koji su u italijansku bazu Đoja del Kole uputili još četiri jurišnika tipa "tornado", čime se broj tih letelica angažovanih u libijskom sukobu popeo na 12.

U međuvremenu, libijske vlasti ponudile su mnoge ustupke pobunjenicima, uključujući održavanje referenduma i izbora, ali uz uslov da do pronalaženja rešenja na čelu države ostane Moamer el Gadafi, što su pobunjenici glatko odbili.

"Možemo imati bilo kakav politički sistem, bilo kakve promene, ali nas napred mora voditi lider. Mi u to čvrsto verujemo", rekao je portparol Vlade u Tripoliju Musa Ibrahim.

Još ranije, pobunjenici su jasno rekli da ostanak Moamera el Gadafija i njegovih sinova na vlasti ili blizu nje jednostavno ne dolazi u obzir, pa će lutajuće diplomate, koji već nekoliko dana pokušavaju da isposluju osnovu za prekid vatre, morati da smisle bolje predloge.

Pošto su odbili Gadafija, pobunjenici će, ipak, morati samo da odgovaraju na neprijatna pitanja, uključujući i ona o vezama sa severnoafričkom podružnicom Al Kaide, koja je prema obaveštajnim izvorima, iskoristila haos u Libiji kako bi svoje snage po Africi opremila protivavionskim projektilima.

Samo dan pošto su Amerikanci tražili od pobunjenika da objasne navode o povezanosti sa Al Kaidom, ministarstvo inostranih poslova Alžira saopštilo je da je veoma zabrinuto zbog sve vidljivijeg uticaja Al Kaide u Libiji, kao i velikog protoka oružja.

Sve se, ipak, vrti oko nafte 

Pobunjeničke snage nadaju se da će početi i svoju prvu nezavisnu isporuku nafte, prenosi Rojters.





Vođe pobunjenika kažu da je Katar, koji je prethodno priznao revolucionarni savet u Bengaziju kao legitimnu vladu Libije, spreman da trguje naftom sa područjima Libije koji više nisu pod Gadafijevom vlašću.

Prva prodaja nafte obezbedila bi nešto novca i učvrstila imidž Nacionalnog saveta kao stabilne vlade.

Istovremeno, u libijsku luku Marsa el Hariga, koja se nalazi u rukama pobunjenika, danas je stigao tanker u koji će biti utovarena prva pošiljka nafte otkad je početkom maja obustavljen izvoz tog energenta zbog početka sukoba između protivnika i pristalica libijskog lidera Moamera el Gadafija.

Tanker "Ekvator" kapaciteta milion barela unajmila je kompanija za trgovanje naftom sa sedištem u Ženevi "Vitol", prenela je agencija AP.

Ta isporuka čini samo mali deo obima libijskog izvoza nafte iz perioda pre krize od 1,6 miliona barela na dan, ali analitičari smatraju da to predstavlja simbolični korak napred.

Konflikt u Libiji je doveo do toga da izvoz nafte iz te zemlje, 17. po veličini svetskog proizvođača te sirovine, bude skoro potpuno obustavljen. To je izazvalo poskupljenje crnog zlata na svetskim tržištima, pa se tako barelom na Njujorškoj berzi danas trgovalo po ceni od oko 108 dolara.
Pogledaj vesti o: Libija,   NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.