Novi sukobi u Tripoliju

Izvor: Politika, 18.Nov.2013, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sukobi u Tripoliju

Dan posle smrtonosnog napada u kome je poginulo četrdeset ljudi, u libijskoj prestonici juče izbili novi sukobi

Prema izveštajima agencija

Tripoli – Dan posle smrtonosnog napada u kome je poginulo četrdeset ljudi, u libijskoj prestonici je izbio novi sukob. Vojska i provladine milicije pokušale su da ponovo preuzmu kontrolu nad bazom koju je juče zauzela naoružana grupa. Jedan od boraca na strani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vladinih trupa, rekao je da je jedan njegov kolega ubijen u borbi u istočnom delu Tripolija, dok je državna agencija LANA objavila da je u sukobu ranjeno osam vojnika.

Prema rečima komandanta baze Musbaha el-Harne, napadači iz Misrate kasnije su napustili taj kompleks i odneli većinu zaliha oružja i municije.

Novi sukob izbio je dan pošto su pripadnici milicije iz Misrate otvorili vatru na demonstrante koji su tražili da se ta milicija povuče iz svog sedišta u Garguru, na jugu Tripolija, pri čemu je poginulo najmanje 40, a ranjeno oko 400 ljudi. Prema rečima ministra prvosuđa Saleha al-Marganija, očekuje se da će broj ukupno nastradalih i dalje rasti, preneo je AFP. On je rekao da su se i tokom noći između petka i subote u više delova Tripolija čule eksplozije i pucnjava.

Demonstranti su se okupili oko sedišta milicije Misrata da bi istakli svoje zahteve, kada su pripadnici te milicije zapucali u njih, a prema tvrdnjama nekih očevidaca, miliciji Misrata je tokom noći pik-ap vozilima stiglo pojačanje, opremljeno čak i protivavionskim naoružanjem.

Premijer Libije Ali Zeidan je prvo izjavio kako je među demonstrantima bilo i naoružanih ljudi, da bi naknadno rekao kako su demonstracije bile mirne.

Po Zeidanu, libijske bezbednosne snage nisu intervenisale „da ne bi komplikovale situaciju”.

Samog Zeidana je u oktobru na kratko kidnapovala jedna naoružana grupa. On je prošle nedelje upozorio na mogućnost da u Libiji intervenišu strane sile, ukoliko se haos u zemlji ne smiri. Tom prilikom je pozvao Libijce da se pobune protiv raznih milicija.

Libija se suočava sa nestabilnošću i povećanim nasiljem u koje su obično uključeni bivši pobunjenici, koji su pomogli svrgavanje diktatora Moamera Gadafija pre dve godine, ali nikada nisu raspustili svoje milicije.

Milicija Misrate našla se u medijima ranije ove sedmice kada je jedan od njenih vođa, Nuri Frivan, smrtno ranjen u borbi sa drugim bivšim pobunjenicima.

objavljeno: 17.11.2013
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.