„Nevinost muslimana“ dovela do talasa protesta u čitavom svetu

Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2012, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nevinost muslimana“ dovela do talasa protesta u čitavom svetu

15.09.2012. -

Četrnaestog septembra posle tradicionalnog namaza u mnogim muslimanskim zemljama ponovo su protekle demonstracije protiv filma Nevinost muslimana. Sada one imaju ne samo antiameričku, već i antizapadnu obojenost.

Film je već koštao života američkog ambasadora i tri saradnika diplomatske misije SAD u Libiji. On je izazvao talas antimaeričkih pogroma i marševa u Egiptu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Libiji, Tunisu, Jemenu, Iranu, Pakistanu, Sudanu, Avganistanu i Maleziji. Ali teško da će se time sve završiti. Ispsotavlja se da je pravi autor kratkometražnog filma mogao da bude egipatski hrišćanin Kopt iz radikalne religiozne opštine, koji živi u Kaliforniji. Sada se Kopti u zemlji faraona plaše da izađu na ulicu: boje se osvete.

Svaka provokacija ima dve strane – onu koja je upućuje i onu koja je prima. Reakcija poslednje je uvek odvratan pozitiv sa ništa manje odvratnog negativa. Na muslimanskoj strani odlomke iz filma su snimili, vozili po selima i pokazivali vernicima. Oni koji su videli govorili su o tome šta rade nevernici onima koji nisu videli. Kako obično biva sa religijama i međukonfesionalnim odnosima, krhka stabilnost se razbila u param-parčad.

Boris Dolgov, ekspert Centra za arapska istraživanja Instituta za Istok govori da Ameriku udara njena sopstvena politika – politika podrške bilo kojih grupa koje su istupale protiv vladajućih režima za vreme „arapskog proleća“.

- Sada se sitaucija u arapskim zemljama izmenila. Ranije je rukovodstvo tih zemalja kontrolisalo situaciju i nije moglo da dopusti napade na ambasade, da ne govorimo o ubistvu ambasadora. Tako nešto bilo je nemoguće zamisliti. Sada je to postalo moguće pošto radikalne islamske snage otvoreno deluju u tim zemljama.

U Americi oko filma se vodi svoj rat. Bilo koji dramatični događaji uoči predsedničkih izbora ne mogu da se ne odraze na pripremu za njih. Profesor ruskog Vojnog univerziteta Oleg Kulakov kaže da faktor sukoba na religioznoj osnovi može da utiče na bilo koje izbore u bilo kojoj zemlji.

- Da li je to planirano ili ne, teško je reći. Najverovatnije sudeći po tome kako se sve desilo, provokacija je bila planirana. A pitanje ko ju je tačno planirao i u čijim interesima ostaje otvoreno. Na prvi pogled sve ne ide u korist Obame i vladajuće administracije. Ali sa druge strane upravo oni su na izvoru informacija. I to šta će se desiti i u kojoj formi oni, naravno, trebalo je da znaju.

Nije baš da Nevinost muslimana može sasvim da zaustavi drugi pohod Obame na Belu kuću. Ali može silno da naškodi Obami na jugu, u „biblijskom pojasu“. Za hrišćanske radikale u Baraku Obami ima nešto skriveno muslimansko iz jednog razloga – njegovog porekla.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.