SAD šalju snage u muslimanski svet

Izvor: Vesti-online.com, 15.Sep.2012, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD šalju snage u muslimanski svet

SAD razmeštaju svoje snage kako bi mogle istovremeno da reaguju na nerede i napade na diplomatska predstavništva na 17 ili 18 lokacija u islamskom svetu saopštio je američki državni ministar odbrane Leon Paneta.

Napad na američku ambasadu u Sudanu  

"Moramo da budemo spremni za mogućnost da se otmu kontroli protesti", izazvan emitovanjem antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana", kazao je Paneta kasno sinoć magazinu Forin polisi.

 

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />On nije izneo detalje o razmeštanju bezbednosnih snaga, ali Forin polisi navodi da Pentagon trenutno razmatra slanje pedesetak marinaca radi zaštite američke ambasade u Sudanu. Jedna osoba poginula je u petak u napadu na američku ambasadu u Kartumu, gde su napadnute i britanska i nemačka ambasada.

 

SAD su već poslale 100 marinaca u Libiju i Jemen.

 

Desetine hiljada muslimana protestovale su u petak u arapskom svetu zbog filma snimljenog u SAD koji izvrgava ruglu islam i proroka Muhameda. U sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo je šest osoba u Tunisu, Sudanu, Libanu i Egiptu.

 

Film, čiji su delovi postavljeni na sajt Jutjub, najpre je podstakao proteste u Egiptu i Libiji, gde je u Bengaziju ubijen američki ambasador, a potom su neredi izbili i u drugim zemljama na Bliskom istoku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.