SAD razmešta snage

Izvor: RTS, 15.Sep.2012, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD razmešta snage

Demonstracije i neredi zbog filma "Nevinost muslimana" noćas nastavljeni u Egiptu, Libiji, Tunisu, Indoneziji i Bangladešu. SAD razmeštaju snage kako bi mogle istovremeno da reaguju na nerede i napade na ambasade na 17 ili 18 lokacija u islamskom svetu. Ban Kimun i Savet bezbednosti pozvaju na mir i razum.

10.23 - Ef-Bi-Aj priveo na razgovar jednog muškarca iz Kalifornije, zbog moguće povezanosti sa anti-islamskim filmom "Nevinost Muslimana", javlja Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Širom Bliskog istoka i Azije desetine hiljada muslimana i dalje demonstriraju protiv filma "Nevinost muslimana", u kome se ismeva prorok Muhamed.

U Egiptu je i noćas došlo do okršaja egipatske policije i više stotina demonstranata ispred američke ambasade u Kairu koja je blokirana. Jedan demonstrant je ubijen. Snage reda, napadnute kamenicama, uzvratile su suzavcem. Nereda je bilo i u libijskom gradu Bengaziju, kao i u Tunisu, Indoneziji, Bangladešu.

Jedna osoba poginula je u petak u napadu na američku ambasadu u Kartumu, gde su napadnute i britanska i nemačka ambasada. U sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo je šest osoba u Tunisu, Sudanu, Libanu i Egiptu.

Sjedinjene Američke Države razmeštaju snage kako bi mogle istovremeno da reaguju na nerede i napade na diplomatska predstavništva na 17 ili 18 lokacija u islamskom svetu, saopštio je državni sektretar za odbranu Leon Paneta.

"Moramo da budemo spremni za mogućnost da se protesti otmu kontroli", rekao je Paneta za magazin Forin polisi.

Paneta nije izneo detalje o razmeštanju snaga, ali Forin polisi navodi da Pentagon trenutno razmatra slanje pedesetak marinaca radi zaštite američke ambasade u Sudanu. Sto marinaca već je poslato u Libiju i Jemen.

Ban poziva na mir i razum

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je na mir i razum. Na forumu Generalne skupštine, posvećenom promovisanju kulture mira, prvi čovek svetske organizacije rekao je i da je nedostatak mira taj koji izaziva patnje.

"U Libiji i drugde prethodnih dana videli smo užasne napade i nerede, za šta nema nikakvog opravdanja. Čini se da je jedan grozan film, prepun mržnje izazvao nasilje. Sramno je da se bazično pravo na slobodno izražavanje koristi za namerno provociranje krvoprolića i netrpeljivosti. Takođe pogrešno je da se zloupotrebljava bes ljudi, jer se time samo podstiče krug besmislenog nasilja", istakao je Ban Kimun.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izdao je saopštenje u kojem se osuđuju napadi na ambasade i pozivaju sve države da ih zaštite na svojoj teritoriji. Nemački ambasador u UN Peter Vigih je rekao da su članice SB duboko zabrinute zbog napada proteklih dana, i dodao da ti napadi nemaju opravdanje bez obzira na to čime su motivisani.

Visoka predstavnica Evropske Unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton zatražila je od lidera muslimanskih zemalja da momentalno pozovu građane na mir i uzdržanost.

Film "Nevinost muslimana" najpre je podstakao proteste u Egiptu i Libiji, gde je u Bengaziju ubijen američki ambasador, a potom su neredi izbili i u drugim zemljama na Bliskom istoku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nad ambasadom SAD u Tunisu uzdižu se oblaci dima

Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2012

15.09.2012. -..Danas su u glavnom gradu Tunisa, demonstranti protiv objavljenog filma u SAD ''Nevinost muslimana'', otvorili vatru na američku školu. Na njenoj teritoriji se pojavio požar, rekli su svedoci ovog događaja...Istovremeno, produženi su sukobi između demonstranata i policije ispred zgrade...

Nastavak na Vostok.rs...

SAD razmeštaju snage

Izvor: RTS, 15.Sep.2012

Demonstracije i neredi zbog filma "Nevinost muslimana" noćas nastavljeni u Egiptu, Libiji, Tunisu, Indoneziji i Bangladešu. SAD razmeštaju snage kako bi mogle istovremeno da reaguju na nerede i napade na ambasade na 17 ili 18 lokacija u islamskom svetu. Ban Kimun i Savet bezbednosti pozvaju na mir...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.