Libijska vojska napala Misratu, zapad zemlje na udaru NATO

Izvor: Blic, 07.Maj.2011, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijska vojska napala Misratu, zapad zemlje na udaru NATO

BENGAZI - Snage libijskog lidera Moamera Gadafija granatirale su danas glavno skladište goriva u Misrati i pojačale operacije u tom gradu koji je već dva meseca pod opsadom.

U bombardovanom skladištu bile su veće količine benzina i nafte za automobile, kamione, brodove i generatore za struju. Zbog toga su, prema rečima očevidaca, pojedine bolnice i delovi grada već bez struje. Rezervoari su izgoreli, a u napadu nije bilo povređenih.

Napad na skladište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nafte uticaće na smanjenje zaliha, ali kako navodi AP, pobunjenici su deo goriva na vreme premestili na druge lokacije, strahujući upravo da bi moglo da dođe do napada na tankove.

Stanovnici Misrate kažu da Gadafi želi da ih ponizi i natera da se predaju, ali dodaju da predaja za njih nije opcija. Misrata je već nekoliko sedmica glavno poprište borbi libijske vojske i protivnika Gadafijevog režima. Taj grad je jedino uporište pobunjenika na zapadu Libije, dok su ostali krajevi tog dela zemlje pod kontrolom Gadafijevih snaga.

NATO avioni dejstvovali su večeras na više lokacija u zapadnoj Libiji, javila je državna televizija. Televizija Al-džamahirija javila je, pozivajući se na portparola vojske, da su napadnute oblasti u blizini grada Jafrana, Here, zapadno od Tripolija, kao i postrojenja u Misrati, koji kontrolišu pobunjenici.

U međuvremenu, italijanska vlada odbacile je tvrdnje pobunjenika da je sklopljen ugovor po kome će Italija dopremiti oružje svake vrste pobunjenicima neophodno za oslobođenje Libije. U saopštenju se navodi da će Rim jedino ponuditi pobunjenicima opremu za samoodbranu.

Portparol pobunjenika Abdel Hafiz Goga rekao je danas na konferenciji za novinare u Bengaziju da je postignut sporazum sa Rimom o isporuci oružja, ne navodeći o kom tipu naoružanja je riječ.

Libijske plemenske vođe pozvale na opštu amnestiju

Plemenske vođe u Libiji pozvale su sa skupa u Tripoliju na usvajanje zakona o opštoj amnestiji kako bi se okončao građanski rat i sukobi protivnika režima i snaga lojalnih vlastima pre svega na zapadu zemlje. Nacionalna konferencija libijskih plemena najavila je da će ta konferencija raditi na donošenju opšteg zakona o amnestiji, koji će uključiti sve koji su bili umiješani u sukob i koji su uzeli oružje u ruke.

Sa Nacionalne konferencije libijskih plemena kasno sinoć najavljeno je da će ta organizacija raditi na donošenju "zakona o opštoj amnestiji" za sve koji su umešani u dizanje pobune početkom februara protiv lidera Moamera Gadafija.

Takav zakon omogućiće eru mira i oproštaja, poručeno je sa Konferencije, koja je tokom dva dana trajanja u Tripoliju okupila oko 2.000 plemenskih predstavnika. Oni su pobunjenike ipak nazvali izdajicama i obećali da neće napustiti Gadafija.

Vođe su pozvale plemena u blizini gradova pod kontrolom pobunjenika da "pokrenu mirne narodne marševe, kako bi oslobodili te gradove razoružavajući pobunjenike". Prethodno su se, krajem aprila, vođe i predstavnici 61 plemena okupili u Bengaziju, kako bi pokazali svoju podršku protivnicima režima.

Projektili iz Libije ponovo pali na teritoriju Tunisa

Nekoliko projektila snaga Moamera Gadafija završilo je danas u Tunisu u blizini čije granice su izbili sukobi libijskih vojnika i antirežimskih snaga.

Najmanje četiri projektila su pala u Tunis, u nenastanjenu oblast, izvestio je dopisnik Rojtersa iz tuniskog pograničnog grada Dehiba.

Pre dva dana više od deset projektila ispaljenih sa teritorije Libije palo je u blizini ovog grada, a jedan od projektila je pao nedaleko od rezervoara iz koga se grad snabdeva vodom za piće.

Projektili su prošle sedmice u više navrata padali iz Libije na teritoriju Tunisa, koji je nedavno osudio Libiju zbog "narušavanja njegove teritorije" i upozorio na "opasno širenje oružanih sukoba" posle sve žešćih borbi na granici oko Dehibe.

Povezane vesti: Novi protesti u Tunisu Libijski pobunjenici predstavili plan za postgadafijevski period Austrija zamrzla još 1,2 milijarde evra Gadafiju Bivši predsednik Tunisa i supruga optuženi za kovanje zavere protiv države MKS će tražiti naloge za hapšenje zbog zločina u Libiji
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gadafi bombardovao skladište goriva u Misrati

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2011

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija granatirale su danas glavno skladište goriva u Misrati i pojačale operacije u tom gradu koji je već dva meseca pod opsadom...U bombardovanom skladištu bile su veće količine benzina i nafte za automobile, kamione, brodove i generatore za struju. Zbog toga...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.