Libija: Pregovora nema, rat se nastavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Pregovora nema, rat se nastavlja

TRIPOLI -

Libijska vojska ispalila je projektil tipa "skad", a kako je saopštio jedan neimenovani američki zvaničnik odbrane, a prenosi agencija Rojters, projektil je ispaljen sa lokacije na oko 80 kilometara istočno od Sirta, a pao je istočno od priobalnog grada Brege, u pustinjskoj oblasti.

Za sada nije poznato šta je trebalo da bude meta ovog projektila, koji je prešao razdaljinu od oko 300 kilometara, koliko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema procenama, i iznosi njegov domet.

Gadafijeve zalihe "skadova" bile su među prvim metama vazdušne kampanje NATO u Libiji koja je započeta u martu.

Libijska vojska ispalila je prvi "skad" u trenutku kada se steže obruč oko Tripolija budući da su pobunjenici zauzeli nekoliko strateških mesta u okolini i na taj način presekli puteve za snabdevanje prestonice.

Ovo je, kako se procenjuje, pobunjenicima obezbedilo najjaču poziciju od početka ustanka protiv Gadafijevog režima u februaru.

Holandska vlada prva je pristala da oslobodi 100 miliona evra blokiranih sredstava Gadafijeve vlade da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kako bi se za libijski narod obezbedili neophodni lekovi.

SZO je ranije istakla da je život naroda u libijskom sukobu ugrožen zbog nedostatka lekova i medicinskih sredstava i pozvala je da se za njihovu nabavku upotrebe zamrznuti fondovi režima u Tripoliju.

Holandija je blokirala ukupno tri milijarde evra libijskih fondova, a za sada nije poznato da li će na ovaj način odlučiti da upotrebi još ovih sredstava.

Pregovora nije bilo?

Libijski pobunjenici demantovali su sinoć izveštaje medija da su pregovarali sa predstavnicima režima Moamera Gadafija, u trenutku dok se borbe i na istoku i na zapadu zemlje nastavljaju, a Vašington poručuje da su Gadafijevi "dani odbrojani".

I Ujedinjene nacije negirale su da je specijalni izaslanik te organizacije u Libiji Abdul Ilah al-Hatib bio uključen u pregovore između pobunjenika i Gadafijevih predstavnika u Tunisu, pošto je Hatib ranije izjavio da bi prisustvovao takvim razgovorima.

"Ujedinjene nacije nemaju nikakvu konkretnu informaciju da su u Tunisu održani bilo kakvi razgovori između Nacionalnog prelaznog saveta i vlade u Tripoliju, a specijalni izaslanik nije učestvovao u takvim pregovorima", saopštio je zamenik portparola UN Farhan Hak.

Hatib, koji je mesecima pokušavao da pokrene pregovore o primirju između dve strane, rekao je da će se razgovori o budućnosti Libije voditi u hotelu u Tunisu.

Neki svetski mediji objavili su prošle noći, na osnovu neimenovanih izvora, da su se libijski pobunjenici i predstavnici vlade Moamera Gadafija sastali kasno u nedelju na pregovorima u hotelu na jugu Tunisa.

Prema ovim izveštajima, pregovori su održani iza zatvorenih vrata u hotelu na ostrvu Đerba u blizini granice s Libijom.

Ovu informaciju oštro su demantovali i predstavnici pobunjenika u Bengaziju.

"Nema nikakvih pregovora niti razgovora između Gadafijevog režima i Nacionalnog prelaznog saveta, ni u Tunisu ni bilo gde drugde", saopštio je potpredsednik Saveta Abdel Hafiz Goga, prenosi AFP.

Tripoli odsečen od sveta

U međuvremenu, borbe u Libiji se nastavljaju, a pobunjenici su juče uspeli da zauzmu nekoliko ključnih mesta u okolini Tripolija i da na taj način odseku prestonicu od spoljašnjeg sveta.

Pobunjenici su takođe, kako je ranije javljeno, ušli u grad Zavija, 50 kilometara zapadno od prestonice, što je jedan od njihovih najvećih prodora još od početaka sukoba pre više od šest meseci.

Oni su zauzeli i priobalni grad Surman, koji se nalazi na 70 kilometara zapadno od prestonice, i nastavili borbe za Garjan, na glavnom putu koji vodi severno ka Tripoliju.

S druge strane, portparol libijske vlade Musa Ibrahim, rekao je da režimske oružane snage mogu da vrate pod svoju kontrolu gradove i distrikte koje su pobunjenici zauzeli poslednjih dana.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da napredovanje pobunjenika u Libiji pokazuje da su "Gadafijevi dani odbrojani".

"Sve je jasnije da su Gadafijevi dani odbrojani, da je on sve izolovaniji, iz dana u dan", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gadafi ispalio prvi "skad"

Izvor: S media, 16.Avg.2011

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija ispalile su prvi put od početka rata projektil tipa "skad". Za sada nije poznato šta je trebalo da bude meta projektila, koji je prešao razdaljinu od oko 300 kilometara. ..Snage libijskog lideraMoamera Gadafija ispalile su prvi put od početka rata projektil...

Nastavak na S media...

GADAFI ISPALIO PRVI "SKAD", PROJEKTIL ZAVRŠIO U PUSTINJI

Izvor: Kurir, 16.Avg.2011

TRIPOLI/AMSTERDAM - Snage libijskog lidera Moamera el Gadafija ispalile su prvi put od početka rata projektil tipa "skad", koji je, međutim, završio u pustinji, dok su holandske vlasti prve odgovorile na poziv SZO da se oslobodi deo zamrznutih sredstava libijske vlade kako bi se kupili lekovi za Libijce...TRIPOLI/AMSTERDAM...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.