Gadafi ispalio prvi skad, projektil završio u pustinji

Izvor: Glas javnosti, 17.Avg.2011, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi ispalio prvi "skad", projektil završio u pustinji

TRIPOLI/AMSTERDAM - Snage libijskog lidera Moamera el Gadafija ispalile su prvi put od početka rata projektil tipa "skad", koji je, međutim, završio u pustinji, dok su holandske vlasti prve odgovorile na poziv SZO da se oslobodi deo zamrznutih sredstava libijske vlade kako bi se kupili lekovi za Libijce.

Kako je saopštio jedan neimenovani američki zvaničnik odbrane, ovaj taktički projektil ispaljen je sa lokacije na oko 80 kilometara istočno od Sirta, a pao je istočno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od priobalnog grada Brege, u pustinjskoj oblasti, javio je Rojters.

Za sada nije poznato šta je trebalo da bude meta ovog projektila, koji je prešao razdaljinu od oko 300 kilometara, koliko, prema procenama, i iznosi njegov domet.

Gadafijeve zalihe "skadova" bile su među prvim metama vazdušne kampanje NATO u Libiji koja je započeta u martu.

Libijska vojska ispalila je prvi "skad" u trenutku kada se steže obruč oko Tripolija budući da su pobunjenici zauzeli nekoliko strateških mesta u okolini i na taj način presekli puteve za snabdevanje prestonice.

Ovo je, kako se procenjuje, pobunjenicima obezbedilo najjaču poziciju od početka ustanka protiv Gadafijevog režima u februaru.

Istovremeno, holandska vlada prva je pristala da oslobodi 100 miliona evra blokiranih sredstava Gadafijeve vlade i da ih Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kako bi se za libijski narod obezbedili neophodni lekovi.

SZO je ranije istakla da je život naroda u libijskom sukobu ugrožen zbog nedostatka lekova i medicinskih sredstava i pozvala je da se za njihovu nabavku upotrebe zamrznuti fondovi režima u Tripoliju.

Holandija je blokirala ukupno tri milijarde evra libijskih fondova, a za sada nije poznato da li će na ovaj način odlučiti da upotrebi još ovih sredstava.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi,   Tripoli

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.