Lagao sve - od snajpera i Sarajeva, do Libije i Gadafija

Izvor: B92, 26.Maj.2015, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagao sve - od snajpera i Sarajeva, do Libije i Gadafija

Fransoa Bjužingo bio je prava zvezda Kvebeka, naizgled neustrašivi strani dopisnik koji se uvek javljao s pravog mesta u pravo vreme.

Bio je očevidac ubistava koja su se dogodila neposredno posle pada Gadafijevog režima. Bežao je od kiše metaka pripadnika militantne grupe a-Šabab u Mogadišu 2011. Godinu dana ranije putovao je u Mauritaniju kako bi pregovarao o puštanju novinara kog je kao taoca držala al-Kaida. Već u 19. godini života je bio na prvim ratnim linijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Sarajevu i provodio vreme sa snajperistom koji je pio rakiju i svirao gitaru.

Međutim, ceo svet ovog poznatog novinara se srušio – ispostavilo se da je veliki deo svojih priča izmislio.

Televizijska mreža Journal de Montreal i radio 98,5 FM koji su redovno objavljivali Bjužingove radove i pozivali ga kao relevantnog sagovornika, objavili su da je suspendovan i da je unutrašnja istraga u toku.

Tome je prethodio članak u listu La Presse koji preispituje njegov dosadašnji rad.

Voditelj Beno Dutrizak rekao je da su otkrića o Bjužingu šokirale sve zaposlene u radio stanici. “Besan sam što me je prijatelj lagao”, rekao je on.

Bjužingo (41) objavio je poruku na Facebooku: “Šokiran sam ovim napadom i žao mi je što su moji sadašnji poslodavci uvučeni u sve to. Poslednje dve godine me redovno pratite na radiju, televiziji, u novinama i na digitalnim platformama i dobro znate da su informacije koje s vama delim pouzdane”.

Osim reportera Radio Canada, mediji iz Kvebeka imaju vrlo malo dopisnika iz sveta, a Bjužingo je brzo izgradio reputaciju dobro informisanog čoveka koji se nalazi na najaktuelnijim lokacijama širom sveta.

Bjužingo koji potiče iz Konga preselio se u Montreal 1997. i radio je za Radio Canada i Radio Quebec, pre nego što je prešao na sadašnje pozicije.

Novinarka La Presse Izabel Heši kaže da je februarska kolumna objavljena u Journal de Montreal podstakla istragu.

Na kraju kolumne Bjužingo se priseća susreta sa Saifom al-Islamom Gadafijem, sinom libijskog diktatora, “pre nekoliko meseci” u libijskom zatvoru.

“Videćete. Svima njima će moj otac uskoro nedostajati”, citirao je Gadafijevog sina.

Pošto je izveštavala iz Libije i bezuspešno pokušavala da intervjuiše Saifa, Heši je znala koliko je teško doći do takve izjave. Iznenadila se što je Bjužingo takav razgovor spomenuo tek na kraju jedne obične kolumne.

Međutim, Bjužingo je za La Presse rekao da je u kolumni pogrešio i da intervju nije napravio pre nekoliko meseci, nego 2012. Čelnici zatvora u Libiji su međutim negirali da je te godine Gadafijev sin davao bilo kakve izjave.

Upitan zašto je čekao tri godine da napiše nešto o tom sastanku, Bjužingo je rekao da je to bio vrlo težak intervju i da je Gadafi govorio “iskasapljeni” engleski.

Međutim, mlađi Gadafi je studirao ekonomiju u Londonu i odlično je govorio engleski jezik. Zbog tih nedoslednosti, preispitane su i druge sumnjive priče poznatog izveštača:

* Bjužingo je 2014. pisao o tome kako je prisustvovao pogubljenju jednog od najgorih mučitelja Gadafijevog režima, koji je pre smrti povikao: “Mrzim zlog čoveka u kog me Tvorac pretvorio”. Bjužingo je priznao za La Presse da nije bio u Misrati gde je taj čovek pogubljen. “Mora da sam to negde pročitao”, izjavio je on.

* Bjužingo je za La Presse rekao da je 2010. otišao u Mauritaniju, kako bi pregovarao o puštanju talaca kao član nevladine organizacije “Reporteri bez granica”. Opisao je kako su mu pretili predstavnici al-Kaide, dok su im nad glavama leteli avioni. Četiri prošla i sadašnja direktora “Reportera bez granica” rekla su da Bjužingo nikad nije išao na takve pregovore.

* Prošlog oktobra Bjužingo je izjavio u jednoj tv emisiji da je trenutak “koji mu je promenio život” doživeo tokom rata u Bosni 1993. kada je proveo neko vreme sa srpskim snajperistom, inače “izuzetnim umetnikom” na gitari. Upitan o tom događaju, Bjužingo je ispričao da je zapravo reč o 1995. kada je posetio Sarajevo sa dvojicom francuskih novinara. La Presse je kontaktirao te novinare, ali oni tvrde da Bjužingo nije išao s njima.

* Bjužingo se 4. avgusta 2011. pojavio u Djutrizakovoj radio emisiji i opisao haotičnu scenu u Mogadišu, a ispostavilo se da je Somaliju napustio dan ranije. “Moguće je da sam se malo hvalisao pred Benoom”, rekao je on.

Advokat je preneo Bjužingovu poruku da se privremeno “povlači sa javne scene” i priprema se da odgovori na optužbe. “Želim da branim svoj integritet i dokažem svoj profesionalizam”, rekao je on.

Djutrizak kaže da mu je Bjužingo u četiri oka rekao da nije lagao za te priče.

“Da li je Fransoa lagao jer je kompulsivni lažov? Ako je to istina, potrebna mu je pomoć, ali on ne može imati prostor u našoj emisiji”, rekao je on.
Pogledaj vesti o: Libija,   Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.