Ko švercuje oružje u Libiju?

Izvor: TvojPortal.com, 09.Apr.2011, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko švercuje oružje u Libiju?

 
(mc.portal) Uprkos tvrdnjama rimske „Republike” da srpska mafija uspeva da preko luke Bar naoružava režim libijskog vođe Muamera Gadafija, novinari „Politike” u Podgorici, Rimu i Beogradu juče u razgovorima sa brojnim zvaničnicima i ekspertima nisu uspeli da dobija validan dokaz da neko od državljana Srbije zaista uspeva da probije embargo na izvoz oružja u Libiji koji je uveden rezolucijom Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Ujedinjenih nacija.

 

„Politikini” sagovornici u srpskoj Bezbednosnoj informativnoj agenciji rekli su da BIA nema nikakve indicije da srpski državljani švercuju oružje za Libiju. U nekoliko navrata juče smo pokušali proveriti ove i druge navode o navodnom švercu preko Luke Bar, ali u Ministarstvu odbrane Crne Gore i crnogorskoj policiji nisu bili raspoloženi, kako su naveli, „za tu vrstu izmišljotine”.
 
Štaviše, saradnica italijanskog tužioca Laudatija je potvrdila za „Politiku” da je tužilac demantovao ove navode, kao i da je finansijska policija demantovala vest o švercu oružja koji navodno ide i preko crnogorske Luke Bar i italijanske Luke Bari.
Uprkos brojnim demantijima, autor članka „Republike” u kratkom razgovoru za „Politiku” kaže da je informaciju dobio od svog poverljivog izvora iz drugog odeljenja finansijske policije, koje navodno vodi istragu u ovom slučaju.
Međutim, cela priča o švercu oružja u Libiji očigledno potiče iz februara ove godine kada je albanski novinar i analitičar za bezbednost Đerđ Tanazi objavio autorski članak u kojem tvrdi da je zapravo albanska vlada izvezla pošiljku od 150.000 artiljerijskih granata 82 milimetra i hiljadu „kalašnjikova”, i to u Crnu Goru odakle je navodno oružje završilo u Libiji. Đerđ Tanazi navodi da su u ovom „poslu” navodno posrednici „Slobodan Tešić, koji je prekršio embargo UN na izvoz predsedniku Čarlsu Tejloru iz Liberije”, i „Zoran Damjanović, koji je jula 2005. godine proveo kratko vreme u zatvoru u Crnoj Gori”. Tanazi navodi da je pomenuta pošiljka još pre godinu dana stigla u libijsku luku Ras Lanuf.
Prema rečima Darka Trifunovića, predavača na Fakultetu za bezbednost Univerziteta u Beogradu, zasad ne postoje dokazi da bilo iz Srbije švercuje oružje u Libiju, ali izvesno je da postoji mafija koja se time bavi.
„Ukoliko čak neko i švercuje oružje, pitanje je kome prodaje to oružje. Ovde se pominje lako naoružanje, a to je oružje kog Muamer Gadafi ima sasvim dovoljno. Ovo oružje je najpotrebnije pobunjenicima, odnosno teroristima, kako ih ja zovem. Gadafiju su sada najpotrebnije rakete zemlja–more i zemlja–vazduh, kao i antistelt rakete”, objašnjava Trifunović.
Ovaj ekspert za bezbednosna pitanja podseća da eventualna umešanost srpskih trgovaca oružjem ne bi bila novost jer je u toku gruzijskog sukoba Rusija direktno upozorila Srbiju na to da je nekoliko srpskih firmi pokušavalo da izveze oružje u Gruziju.

Pogledaj vesti o: BIA,   Moamer Gadafi

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.