Hag hapsi Gadafija!

Izvor: RTS, 16.Maj.2011, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag hapsi Gadafija!

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina Seifa el Islama i šefa obaveštajne službe. Gadafi i pobunjenici bez prihoda od nafte. NATO bombardovao naftni terminal u Ras Lanufu. Rafinerija u Tobruku bez sirove nafte.

16.48 - NATO emitovao propagandne poruke na radijskim frekvencijama Vojske Libije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javlja Rojters. "Prestanite da se borite protiv svog naroda", stoji, između ostalog, u poruci.

16.13 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da očekuje predstavnike Vlade Libije u utorak u Moskvi. "Predstavnici pobunjenika trebalo je da dođu u sredu, ali su otkazali iz tehničkih razloga. Nadam se da će doći uskoro", izjavio je Lavrov.

15.52 - NATO bombardovao istočno predgrađe Tripolija, gde su uništeni radari, prenela je zvanična libijska agencija Džana.

14.58 - "Imamo veoma jake dokaze, skoro smo spremni za suđenje", izjavio tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo.

14.49 - Pobunjenici pozdravili odluku tužioca MKS da zatraži hapšenje Gadafija. "Nestrpljivo smo čekali na ovu važnu odluku", izjavio portparol pobunjenika iz Misurate.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Luis Moreno Okampo zatražio je da se raspiše poternica za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija i njegovih najbližih saradnika zbog zločina protiv čovečnosti.

Na konferenciji za novinare, tužilac je potvrdio da je zatražio da se, pored Gadafija, izdaju nalozi za hapšenje i njegovog sina Seifa el Islama, kao i šefa obaveštajne službe Abdulaha el Sanusija, zbog "široko raširenih i sistematskih napada na civile".

Sudije Međunarodnog krivičnog suda treba da se izjasne da li će izdati nalog za hapšenje Gadafija i njegovih saradnika.

Moreno Okampo je uveren da postoji osnova za podizanje optužnice protiv Gadafija i njegovih najbližih saradnika. Prema njegovim rečima, samo u februaru u nasilju u Libiji ubijeno je 500 do 700 ljudi.

U Tripoliju su unapred rekli da će ignorisati odluku tužioca i sudija Međunarodnog krivičnog suda. Libija, kao i mnoge afričke zemlje i SAD, nije potpisala Rimski statut o osnivanju MKS.

NATO gađao naftni terminal

Avioni NATO-a bombardovali su naftni terminal u Ras Lanufu, pogodivši rezervoare sa metanolom, navodi libijska državna televizija.

Napad je usledio odmah pošto je Velika Britanija zahtevala da NATO proširi napade na oblasti koje kontroliše Gadafi.

Zamenik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim taj zahtev Britanije nazvao je provokacijom.

U međuvremenu, televizija Al Arabija javila je da je u napadu NATO snaga na sedište obaveštajne službe u Tripoliju poginuo Gadafijev vojni portparol.

Situacija na terenu može se opisati kao pat-pozicija. Ni pobunjenici, ni Vojska Libije ne uspevaju da načine značajan pomak. Šta god da jedna strana danas osvoji, već sutradan izgubi.

Ipak, pobunjenici su saopštili da su preuzeli potpunu kontrolu nad Misuratom.

Gadafijeve snage nastavile su da granatiraju grad, trudeći se da ih avioni NATO-a ne bombarduju. Pobunjenici i stanovnici Misurate kažu da se Gadafijeve snage još uvek nalaze na obodima grada.

Sve se vrti oko nafte

Što rat u Libiji duže traje, postaje sve jasnije da je nafta ta koja će odneti prevagu na stranu Gadafija ili na stranu pobunjenika.

Sjedinjene Američke Države i Evropa zabranile su Gadafiju da trguje naftom i istovremeno pobunjenicima dale zeleno svetlo  za izvoz crnog zlata. Međutim, u praksi je to lakše reći nego učiniti.

Prošlog meseca Gadafijeve snage sabotirale su dotok nafte u terminal u Tobruku, koji je pobunjenicima veoma važan. Nafte je preostalo onoliko koliko se zadržalo u cevima, posle čega su se zalihe iscrpele, a sa njima i mogućnost da se zaradi od izvoza nafte. Bez novca nema ni snabdevanja vojnom opremom i hranom. U Tobruku će, kada nestane nafte, nestati i struja, pa će pobunjenici morati da uvoze naftu.

Ipak, pobunjenici smatraju da će se situacija popraviti, ukoliko osvoje velika naftna postrojenja na zapadu zemlje. Kažu da ne veruju da će Gadafi sabotirati te naftovode, jer se mnoge evropske države i dalje snabdevaju naftom iz Libije.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Hag,   Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.