Gadafi nudi primirje, pobunjenici odbili

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi nudi primirje, pobunjenici odbili

BENGAZI - Libijski lider izjavio da je spreman na prekid vatre, koji mora da uključi sve strane. Gadafi pozvao NATO na pregovore radi okončanja bombardovanja. Ukoliko polože oružje u roku od četiri dana, pobunjenici u Misurati biće amnestirani, najavila libijska vlada, prenosi RTS.

U obraćanju na državnoj televiziji, libijski lider Moamer Gadafi izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je spreman na prekid vatre samo ako su sve strane uključene i pregovore sa NATO-om, kako bi vazdušni udari na Libiju bili prekinuti.

Gadafi je rekao da niko ne može da ga natera da napusti svoju zemlju i da niko ne može da mu zabrani da se bori za svoju domovinu.

"Libija je spremna je na primirje, ali prekid vatre ne može biti samo sa jedne strane, sve strane moraju biti uključene, a ne samo snage koje se bore protiv pobunjenika na istoku", rekao je Gadafi.

"Mi smo bili prvi da koji su prihvatili prekid vatre, ali krstaški NATO napadi nisu prestali", rekao je Gadafi.

Libijski lider, takođe, je pozvao na pregovore sa NATO-om radi okončanja bombardovanja u Libiji.

Gadafi je rekao da NATO bombardovanje otišlo dalje od mandata Ujedinjenih nacija i apelovao na Rusiju, Kinu i prijateljske afričke i latinoameričke zemlje da izvrše pritisak na Savet bezbednosti kako bi ponovo razmotrile rezoluciju.

"Ili sloboda ili smrt. Nema predaje. Nema straha. Nema odlaska", rekao je Gadafi.

U oštrom kontrastu sa prethodnim govorima, gde je pobunjenike nazivao pacovima, Gadafi je sada pozvao pobunjenike da polože oružje i rekao da Libijci ne bi trebalo da se bore jedni protiv drugih.

"Mi ne možemo da se borimo jedni protiv drugih, mi smo jedna porodica", rekao je Gadafi.

Libijski lider za pobunu je okrivio plaćenike i stranace.

Prema nepotvrđenim informacijama, nedaleko od zgrade televizije gde je bio Gadafi, NATO je pogodio nekoliko zgrada.

Vladin portparol Musa Ibrahim ranije je izjavio da Libija inače sarađuje sa vladom Tunisa kako bi sprečila katastrofu na granici.

Ibrahim je okrivio pobunjenike za povređivanje granice i rekao da je zvanična Libija za poštovanje suvereniteta Tunisa.

Libijska vlada saopštila je da je preuzela kontrolu luke u Misurati i najavila da će pobunjenici u gradu biti amnestirani ukoliko polože oružje u roku od četiri dana.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.