Izvor: B92, 02.Nov.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi: Jačanje veza s Moskvom

Moskva -- Libijski predsednik Moamer Gadafi ocenio je da će jačanje veza između Moskve i Tripolija doprineti "ponovnom uspostavljanju geopolitičke ravnoteže" u svetu.

Gadafi boravi u prvoj poseti postsovjetskoj Rusiji. Posle susreta sa ruskim zvaničnicima izjavio je da očekuje jačanje energetske saradnju Moskve i Tripolija i vraćanje geopliitčke ravnoteže u svetu. Ruske kompanije, među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima i Gasprom, nadaju se delu kolača u eksploataciji libijskih ležišta nafte.

Libijski lider Moamer Gadafi razapeo je šator u vrtu Kremlja nedaleko od kabineta ruskog predsednika i zapalo vatru.

S domaćinima u Moskvi razmatrao je isporuke novih sistema protivvazdušne odbrane, vazduhoplovne i mornaričke tehnike Libijskoj Džamahiriji.

Osamdesetih Libija je bila veliki kupac ruskog oružja ali sada se Rusija suočava sa konkurencijom bivših sovjetskih republika.

Obe zemlje su veliki proizvođači nafte i plina pa je jedna od glavnih tema i jačanje energetskih veza.

"Saradnja u oblasti nafte i gasa je posebno značajna u okolnostima koje sada vladaju u svetu”, smatra Gadafi.

Ruski dnevnici su preneli da će pukovnik Gadafi u razgovorima pokrenuti pitanje otvaranja ruske pomorske baze u libijskoj luci Bengazi, kako bi se uspostavila kontrateža američkim interesima u regionu.

"Treba da uložimo napore kako bi obezbedili da se međunarodno pravo i povelja Ujedinjenih nacija poštuju. Zabrinuti smo zbog svih akcija koje izlaze izvan okvira međunarodnog prava”, rekao je libijski lider.

Mosvka sa nada da će nagovoriti Libiju da podrži njene planove oko gasnog kartela koji bi uključio Alžir, Iran, Katar i zemlje centralne Azije.

Organizacija poput OPEK-a proširila bi njen energetski uticaj izvan Evrope.

"Sada imamo širi raspon tema i veliku skalu projekata i inicijativa o kojima ćemo diskutovati”, najavio je Putin.

Prema ruskim zvaničnicima tema je bila civilna nuklearna saradnja.

Libija očekuje pomoć u izgradnji reaktora za civilna istraživanja i gorivu za njihov rad.

Gadafi se založio i za proširenje civilne ekonomske saradnje jer su ranije veze bile organičene na vojno-politički sektor.

Gadafi je doputovao danas u zvaničnu posetu Belorusiji, gde će sa predsednikom te države Aleksandrom Lukašenkom razgovarati o nizu bilateralnih pitanja, a potom će posetiti i Ukrajinu.

Stari dugovi otpisani, novi poslovi na vidiku

Rusija je pristala da otpiše stari dug Libiji u vrednosti od 4,6 milijardi dolara, da bi sa tom zemljom sklopila nove velike aranžmane, ukazao je danas predsednik moskovskog Instituta za Bliski istok Jevgenij Satanovski.

On je takav pristup Moskve ocenio kao pozitivan, naglašavajući da je dogovor oko otpisa starih dugova i sklapanja novih poslova postignut tokom tekuće i juče započete posete ruskoj prestonici libijskog vođe Moamera Gadafija, koji je već o svim segementima dvostranih odnosa razgovarao sa predsednikom Dmitrijem Medvedevom i premijerom Vladimirom Putinom.

"Nema povratka u sovjetski period, kada je zemlje izgubila više desetina milijardi dolara radi negovanja dobrih odnosa sa naših spoljnim partnerima", rekao je Satanovski, uz opasku da Rusija sada "podiže komercijalne odnose sa inostranim partnerima na nov komercijalni nivo."

"To je oblik partnerstva (poslovnog) koji naši partneri iz zapadnih, istočnih ili susednih zemlja mogu da razumeju", precizirao je Satanovski.

Ruski ekspert je podsetio da je Libija bila među najvećim kupcima sovjetskog oružja u drugoj polovini prošlog veka, jer je sa bivšim Sovjetskim savezom sklopila ugovore o nabavci raznog naoružanaj i vojne opreme u ukupnoj vrednosti od 20 milijardi dolara.

U to vreme Libija je, kako navodi Satanovski, kupila između ostalog četiri hiljade tenkova, nekoliko desetina defanzivnih sistema za odbranu od vazdušnih napada, borbene avione i razna sredstva za ratnu mornaricu.

Libija je to naoružanje, prema rečima Satanovskog, veoma uspešno koristila u sukobu sa Egiptom, a takođe i tokom oružanog konflikta koji je Tripoli imao sa Čadom.

Ukidanje međunarodnih sankcija Libiji, koje su UN uvele početkom prošle decenije zbog odbijanja Tripolija da izruči dvojicu njenih građana osumnjičenih za teroristički napad na američki avion u škotskom gradu Lokerbiju, omogućilo je Rusiji da ponovo normalizuje odnose sa zemljom čije tržište ima znatan potencijal.

Libija nastoji, prema rečima Satanovskog, da obnovi svoje infarstrukture objekte, uključujući i civilne i vojne aerodrome, a vrednost sami tih poslova se procenjuje na oko 5,5 milijardi dolara.

Ruski eksperti sada razrađuju mogući novi sporazum sa Libijom, koji bi u delu vojno - tehničke saradnje trebalo da vredi najmanje dve milijarde dolara.

Libijska armija još uvek je sa oko 90 odsto snabdevena sovjetskim naoružanjem, a predstavnik za odnose sa javnošću ruske državne kompanije "Rosoboroneksport", Vjačeslav Davidenko je ocenio, ukazujući i na jučerašnj izjavu Gadafija da postoje "odlični izgledi za dalju vojno - tehničku saradnju dve strane", da njegova zemlja ima veoma dobre šanse za dobijanje novih poslova u Libiji.

Ta severonoafrička zemlja, bogata naftom i prirodnim gasom, je tokom proteklih nekoliko godina takođe pokazala veliku želju da nabavi više vrsta borbenih sredstava koje proizvode ruske fabrike, podseća agencija Itar - Tas.

Tripoli je, naime, iskazao veliku zainteresovanost da nabavi novu generaciju ruskih tenkova T-90S, kao i da tehnički usavrši one koje je kupio ranije, u sovjetsko vreme.

Libija namerava, osim toga, da od Rusije kupi i nove brodove za svoju ratnu mornaricu, a takođe i najnovije sisteme za odbranu od raketnih napada, kao i više podmornica sa pogonom na dizel gorivo.

"Rosoboroneksport" je pre četiri godine potpisao ugovor sa Libijom o izgradnji fabrike u toj zemlji za proizvodnju čuvenog automata "Kalašnjikov", kao i dva sporazuma o isporuci najsavremenijih anti-tenkovskih raketa "Kornet - E" i borbenih helikoptera.

Gadafi je juče prilikom razgovora sa Medvedevom i Putinom ukazao na želju Tripolija da se saradnja sa Rusijom osim u vojnoj bitnije pojača i u civilnoj sferi, a takođe i u energetici.

Libija bi, sudeći prema nekim nepotvrđenim informacijama, mogla da se pridruži i novoosnovanom "gasnom OPEK"-u, u kome su za sada Rusija, Iran i Katar.

Rusija, koja je najveći svetski proizvođač i izvoznik prirodnog gasa, nastoji da stvori jak međunarodni gasni karterl koji bi, slično naftnom OPEK-u, diktirao uslove prodaje prirodnog gasa na svetskom tržištu i zbog toga bi ulazak Libije u tu energetsku grupu bio, kako se ocenuje u Moskvi, od izuzetne važnosti.
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.