Danas saznaje: Među otetim medicinara nema državljana Srbije

Izvor: Danas, 17.Mar.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas saznaje: Među otetim medicinara nema državljana Srbije

Beograd - Pripadnici Islamske države u Libiji oteli su oko 20 medicinskih radnika iz jedne libijske bolnice u gradu Sirta, javila je danas američka televizijska mreža CNN navodeći da je najviše otetih radnika sa Filipina, ali da ih ima i iz Srbije, Ukrajine i Indije. Međutim, Danasovi izvori iz Vlade Srbije upravo su saopštili da među otetima nema državljana Republike Srbije

Grupa od oko 30 naoružanih ljudi, pripadnika Islamske države, napala je bolnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Ibn Sina u gradu Sirta u momentu kada je trebalo da strani medicinski radnici iz tog grada budu prebačeni u Tripoli, naveo je CNN.

Zvaničnici u bolnici u Sirti veruju da pripadnici Islamske države žele da iskoriste otete medicinske radnike za lečenje svojih ranjenika, prenosi američka televizija. Radnici su se navodno spremali da napuste grad zbog nesigurnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proverava da li su tačne informacije da među kidnapovanim medicinskim radnicima ima i državljana Srbije, prenose mediji. I premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u toku provera informacije i da je veoma zabrinut. Tim povodom je, kaže, na vezi sa šefovima službi bezbednosti. "Veoma sam zabrinut zbog tih informacija. Znate da smo pre godinu i po dana uspeli da spasemo petoricu naših građana iz Libije", podsetio je premijer. Vučić je dodao da će sve informacije biti dostupne javnosti čim budu proverene.

U međuvremenu, filipinska vlada je saopštila da četiri medicinske sestre iz Filipina za koje je prethodno saopšteno da su otete iz bolnice, nisu kidnapovane, već ih je na bezbedno mesto odveo jedan prijatelj. Zvaničnici libijske milicije, koja se bori protiv lokalnog ogranka IS za kontrolu nad Sirtom, sinoć je saopštio da su bolničarke otete u popodnevnim satima, prenela je agencija AP.

Sirt se nalazi između Tripolija i Bengazija. Ovaj grad bio je najveća podrška Muameru Gadafiju i njegovim sledbenicima u građanskom ratu. Islamska države je kontrolu nad gradom, uključujući i bolnicu, preuzela prošle godine.

Amasador BiH: Još neizvesno ima li zaborljenih iz Srbije

Ambasador Bosne i Hercegovine u Libiji Ibrahim Efendić potvrdio je za portal klix.ba da su radnici zarobljeni, ali da za sada nije poznato da li i koliko državljana Srbije ima među njima.

"Tu informaciju jutros mi je potvrdio ambasador Srbije Oliver Potežica. U Sirtu su nastali problemi i vode se borbe. Neki radnici bolnice su uspjeli pobjeći iz zgrade, a neki su prinudno zadržani da rade. Među medicinskim radnicima su Filipinci, Indijci i Srbijanci, ali precizne informacije u ovom trenutku nemamo", rekao je Efendić.

Ipak, kako kaže ambasador BiH u Tripoliju, neke državljane Srbije pripadnici IDIL-a su pustili da izađu.

"Ambasador Srbije je rekao da će me izvještavati o svemu što se tamo dešava, nije jasno da li se među prisilno zadržanim radnicima nalaze državljani Srbije, ali naglašavam da su u Sirtu veliki problemi. Trenutno tamo radi osam medicinskih radnika državljana Srbije", objasnio je ambasador Efendić.

Na upit klix.ba da li u Sirtu ima građana BiH, Efendić je odgovorio da za sada nema informaciju o tome da u gradu Sirtu žive ili rade državljani Bosne i Hercegovine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Laž o otmici srpskih lekara

Izvor: Vesti-online.com, 18.Mar.2015, 05:14

Porodice medicinara, koji su na radu u Libiji, juče su u Srbiji preživele dramu, nakon što je američka agencija CNN javila, a srpski mediji preneli, da su pripadnici Islamske države oteli 20 medicinskih radnika iz centralne libijske bolnice u gradu Sirtu i da među kidnapovanima ima državljana...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.