Američki ratni brodovi krenuli ka Libiji, za napadačima na konzulat tragaju i bespilotne letelice

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki ratni brodovi krenuli ka Libiji, za napadačima na konzulat tragaju i bespilotne letelice

Američka mornarica uputila je dva ratna broda u libijske vode, posle ubistva ambasadora SAD u napadu islamskih ekstremista na američki konzulat u Bengaziju. Si-En-En javlja da je osim vojnih brodova upućeno i oko 50 marinaca koji će pomoći da se uhvate napadači na konzulat SAD i ubice ambasadora Kristofera Stivensa, a u operaciju će biti uključene i bespilotne letelice.

- Dva razarača ukotviće se nedaleko od libijske obale, ali samo kao preventivna mera - kazao je neimenovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << američki vojni zvaničnik i precizirao da slanje brodova ne znači i neminovnu vojnu operaciju.

Razarač Ju-Es-Es Labun već se nalazi nedaleko od libijske obale, dok je Ju-Es-Es MakFol na putu i za nekoliko dana bi trebalo da stigne na odredište. Brodovi, koji su opremljeni projektilima tomahavk, za sada nemaju određenu misiju.

Američke bespilotne letelice takođe će biti uključene u operaciju potrage za počiniocima napada. Prema rečima izvora Si-En-Ena iz vojske SAD, ove letelice će biti deo konkretnijih akcija usmerenih protiv pojedinaca za koje se sunja da su učestvovali u napadima, kao i protiv konkretnih pobunjeničkih ćelija za koje se pretpostavlja da stoje iza napada.

Zadatak bespilotnih letelica je da prikupe što više podataka o sumnjivim vojnim centrima, zatim da te podatke proslede libijskim snagama bezbednosti koje bi izvršile napad.

- Američka vojska redovno preduzima mere predostrožnosti u određenim situacijama. To u nekim okolnostima nije samo logično, već je i mera opreza - dodao je vojni zvaničnik.

SAD su nešto ranije objavile da će u Libiju poslati tim od oko 50 marinaca iz antiterorističke jedinice, posle napada u utorak uveče u kojem su pored ambasadora Kristofera Stivensa ubijena još trojica Amerikanaca.

Američki predsednik Barak Obama naredio je podizanje nivoa bezbednosti u svim američkim diplomatskim misijama. Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je osoblje konzulata u Bengaziju evakuisano u Nemačku i da je izvestan broj američkih diplomata povučen iz Tripolija.

Pročitajte još: Američki ambasador u Libiji ubijen u neredima zbog filma u kom se vređa Muhamed

Predsednik Libije izvinio se SAD zbog ubistva ambasadora, Obama osudio napad Zbog filma koji ismeva Muhameda protesti u Gazi, Maroku, Tunisu i Sudanu Film koji potpiruje islamski radikalizam Avganistan zabranio "Jutjub" zbog filma koji je isprovocirao napad na ambasadu SAD u Bengaziju Autor filma 'Nevinost muslimana' "uznemiren" zbog smrti američkog ambasadora u Libiji

Povezane vesti: Avganistan zabranio "Jutjub" zbog filma koji je isprovocirao napad na ambasadu SAD u Bengaziju Američki ambasador u Libiji ubijen u neredima zbog filma u kom se vređa Muhamed Dvojica Amerikanaca ranjenih u Meksiku su agenti CIA Dvojica službenika ranjena u napadu na oklopni džip ambasade SAD u Meksiku Počelo suđenje napadaču na Ambasadu SAD u Sarajevu
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki ratni brodovi krenuli ka Libiji, za ubicama ambasadora tragaju i bespilotne letelice

Izvor: Blic, 13.Sep.2012

Američki ministar pravde Erik Holder izjavio je danas da je Federalni istražni biro pokrenuo istragu o smrti četvorice američkih diplomata, među kojima je američki ambasador u Libiji, koji su stradali u napadu na američki konzulat u Bengaziju. ..Holder, koji se nalazi u glavnom gradu Katara Dohi,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.