Umro pevač i gitarista Džej Džej Kejl

Izvor: B92, 27.Jul.2013, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro pevač i gitarista Džej Džej Kejl

Američki pevač i kantautor Džej Džej Kejl (J.J. Cale) umro je 26. jula u 74. godini od srčanog udara.

Na sajtu legendarnog kantautora stoji saopštenje u kome piše da je muzičar preminuo u petak 26. jula ukalifornijskoj bolnici La Džola.

Rođen u Oklahomi, Kejl je jedan od glavnih muzičara koji je promovisao takozvani "Tulsa zvuk", koji je kombinovao zvuke bluza, rokabilija i kantrija, a svetsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << popularnost je stekao 1970. godine kada je Erik Klepton obradio njegovu pesmu "After Midnight" koja je postala hit.

Godine 1977. Erik Klepton je takođe uspeo da Džej Džej Kejlovu pesmu "Cocaine" smesti u vrhove top lista, a njih dvojica su radili zajedno na albumu koji im je 2008. godine doneo Gremi nagradu. Njegov najveći hit bio je "Crazy Mama" i dospeo je na 22. mesto Billboardove liste 1972. godine.

Rođen 1938. godine, Džon Veldon Kejl je uzeo je umetničko ime Džej Džej Kejl kako bi izbegao da ga publika meša sa violistom Džonom Kejlom iz benda Velvet Underground.

Nakon uspeha pesme "After Midniht" snimio je album "Naturally", prvi od ukupno 14 solo albuma, a poznat je kao jedan od prvih umetnika koji je počeo da koristi u svojoj muzici ritam mašinu. Takođe je bio poznat po svom čuvenom opuštenom "laid back" načinu pevanja.

U javnosti je često naglašavao da sebe smatra više piscem pesama nego pevačem, a njegove pesme su po pravilu postizale veći uspeh kada ih je izvodio neko drugi, poputToma Petija, Karlosa Santane i grupe Lynyrd Skynyrd.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro pevač i gitarista Džej Džej Kejl

Izvor: B92, 27.Jul.2013

Američki pevač i kantautor Džej Džej Kejl (J.J. Cale) umro je 26. jula u 74. godini od srčanog udara...Na sajtu legendarnog kantautora stoji saopštenje u kome piše da je muzičar preminuo u petak 26. jula ukalifornijskoj bolnici La Džola...Rođen u Oklahomi, Kejl je jedan od glavnih muzičara...

Nastavak na B92...

Umro kantautor Džej Džej Kejl, tvorac pesme "Cocaine"

Izvor: Blic, 27.Jul.2013

Američki kantautor i gitarista Džej Džej Kejl (J.J. Cale), čije je pesme "After Midnight" i "Cocaine" u obradama popularizovao Erik Klepton umro je od srčanog udara u 74. godine, javio je danas britanski Bi-Bi-Si (BBC)..Kako se navodi na Kejlovom sajtu, slavni gitarista i pevač osobenog vokalnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.