Odlazak kralja: Dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 17:12

Odlazak kralja: Dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića

Danas se navršava 12 godina od smrti Šabana Bajramovića, jedne od najvećih legendi romske muzike, koga je ugledni američki magazin Tajm (Time) uvrstio među deset najvećih bluz pevača na svetu.

Prema mišljenu mnogih, Šaban je s pravom nosio titulu kralja romske muzike, a njegovo izvođenje pesme "Đelem đelem" izabrano je za himnu Roma.

Na inicijativu direktora Nišvil džez festivala Ivana Blagojevića, 2010. godine u Nišu je, na obodu amfiteatra na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nišavskom keju, otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću (rad akademskog vajara Vlade Ašanina), čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i pre svega poštovaoci ovog velikog umetnika.

Inače, jedini zajednički nastup kralja i kraljice romske muzike Šabana Bajramovića i Esme Redžepove – dogodio se upravo na Nišvilu.

U čast Šabana Bajramovića, danas će na Nišvil internet-televiziji (prvi put u 14:00) biti emitovan snimak koncerta "Prijatelji Šabanu", održanog u Sava centru 2008. godine, piše u saopštenju.

Bajramović je nastupao širom Evrope, Amerike i Azije - više puta je išao u Indiju na lične pozive Džavaharlala Nehrua i Indire Gandi, napisao je oko 700 pesama i objavio dvadesetak albuma i pedeset singl ploča.

Samo jedan od primera toga kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti, u londonskom "Gardijanu".
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

12 godina od smrti kralja romske muzike (VIDEO)

Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Jun.2020

12 godina od smrti kralja romske muzike Šabana Bajramovića, jednog od deset najboljih džez i bluz pevača na svetu...Titulu kralja Bajramović je dobio u Indiji, gde je nastupao na poziv Indire Gandi.Njegova pesma Đelem, đelem proglašena je nezvaničnom romskom himnom sveta...Prema strogim kriterijumima...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Prijatelji Šabanu – dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića

Izvor: Megafon.co, 08.Jun.2020

U ponedeljak, 8. juna, navršava se dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića. Ovu legendu romske muzike je američki magazin Time uvrstio među deset najvećih bluz pevača na svijetu. Bajramović je nastupao širom Evrope, Amerike i Azije. Napisao je oko 700 pesama i objavio dvadesetak albuma...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.