Stefanović: Očekujem rešenje za carinske pečate

Izvor: Politika, 01.Sep.2011, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Očekujem rešenje za carinske pečate

BEOGRAD – Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanovići izjavio je da očekuje da sutra u Briselu bude rešeno pitanje carinskih pečata, kao i pitanja katastra, Telekoma i univerzitetskih diploma.

„Verovatno će biti razgovora, ali ne kao o zvaničnoj temi, i o mogućnosti prisustva Kosova na regionalnim sastancima”, najavio je Stefanović pred put u Brisel, na novu rundu dijaloga sa Prištinom, prvu posle julskog odlaganja i krize na severu Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Ono što je sigurno, to je da odlazimo sa uverenjem da će regulisanje pitanja carinskog pečeta, u skladu sa Rezolucijom 1244 i stavom Unmika omogućiti nesmetan promet robe, što će biti od velike koristi i našim građanima na KiM i našim preduzećima, i čime će se u potpunosti obesmisliti jednostrani akt Prištine o blokadi trgovinske razmene sa ostatkom Srbije”, izjavio je Stefanović Tanjugu.

„Blizu smo rešenja. Postoje jasne indikacije da za pečat i za prateću carinsku dokumentaciju možemo naći rešenje koje čuva pozicije Republike Srbije”, kazao je Stefanović.

Na pitanje da li je bilo razgovora između beogradskog i prištinskog tima od jula do sada, Stefanović je rekao da su razgovori bili svakodnevni, ali ne između Beograda i Prištine direktno, već posredstvom evropskih partnera.

„Oni su u velikoj meri vršili posredničku funkciju i prenosili poruke između dve strane. To je bilo dosta korisno, jer, zbog jednostranog poteza Prištine, ta komunikacija je bila znatno otežana od jula. Međutim, ovo je sada prilika da nastavimo direktnu komunikaciju u Briselu i rešimo probleme”, dodao je Stefanović.

Pred novu rundu dijaloga u Briselu Stefanović je rekao da misli da nije dobro komentarisati unapred rešenja koja još nisu doneta, aludirajući na informacije pojedinih medija da je pitanje pečata već završeno.

„Mi moramo podsetiti javnost da su se pregovori o carinskom pečatu vodili dugo, da Priština nije bila stalno na istim pozicijama, kako će sada ponovo da tvrde, već da su u opticaju bili različiti predlozi, koji su, sa njihove strane, bili dosta u suprotnosti sa stavom Republike Srbije, a koji je više puta javno iznesen”, pojasnio je Stefanović. i dodao:

„Reč je o prihvatljivosti rešenja carinskog pečata i za nas, u slučaju ispunjenja određenih uslova. Tako da razgovori, u svojoj suštini, nose dinamiku i promene pozicija, i oni su često menjali te pozicije, pokušavajući da dobiju potvrdu za svoju takozvanu državnost”, kazao je Stefanović i zaključio da očekuje da će sutra pitanje carinskih pečat biti rešeno onako kako smo tražili od početka.

Komentarišući nedavnu sednicu Sabeta bezbednsoti UN Stefanović je rekao da je ona pokazala da SB kao telo UN ne želi u ovom trenutku da daje prevagu stanovištu nijedne od strana.

„Bila je evidentna blokada određenih uticajnih država. Međutim, jasno je da je to bila prilika da se ponovo svetskoj javnosti i svetskoj organizaciji iznesu naši stavovi i argumenti vezani za dešavanja na Kosovu, pri čemu je, naravno, velika većina članica SB podržala i stav Srbije da su nedopustivi jednostrani potezi i akti nasilja”, rekao je Stefanović.

U ovom trenutku to je, kao što je i javnost mogla da vidi, bilo jedini moguće rešenje kako su se te poruke mogle poslati, dodao je on.

Ono što se čulo na SB neće direktno imati uticaja na pregovore u Briselu, smatra Stefanović, ali u svakom slučaju pokazuje da se diplomatska aktivnost Srbije vodi na više polja, i da je jedini način da kroz dijalog dođemo do rešenja.

Tahiri: Očekujem rešenje za carinske pečate i diplome

BEOGRAD – Šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da očekuje da će sutra u Briselu biti rešeno pitanje carinskih pečata i postignut dogovor o priznavanju diploma.

Tahiri je u izjavi Tanjugu istakla da će se razgovarati i o telekomunikacijama, električnoj energiji, katastrskim dokumentima i reginonalnoj saradnjinj koja, kako je dodala, uključuje traženje rešenja za prisustvo kosovskih predstavnika u međunarodnim forumima.

Govoreći o pečatima, Tahiri je naglasila da je prištinska strana bila spremna za dogovor još u julu, ali da je to, kako je rekla, onemogućio tim Beograda.

„Ne znam šta će sutra predložiti Beograd, ali predlog koje je na stolu je u skladu sa Ceftom. EU je priznala kosovske pečate, a na Srbiji ostaje da se složi sa evropskim principima”, rekla je Tahiri.

Ona je dodala da sa postizanjem dogovora o pečatima, očekuje i da, kako je rekla, prestanu sa radom sve „paralelne strukture” koje se tiču carine.

Tahiri je najavila i da će, posle ove runde, doći do primene sporazuma koji je ranije postignut, a tiče se ličnih karata.

Tanjug

objavljeno: 01.08.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU očekuje dogovore u dijalogu Beograd-Pristina

Izvor: EMportal, 01.Sep.2011

U Evropskoj uniji se očekuje da bi pregovarački timovi Srbije i Kosova u nastavku dijaloga sutra, u petak, u Briselu trebalo da postignu napredak i dogovore se o bitnim pitanjima, kao što su carinski pečat Kosova, katastar i telekomunikacije, rekli su izvori EU.

Nastavak na EMportal...

EU očekuje napredak u dijalogu Beograd-Priština

Izvor: S media, 01.Sep.2011

U EU se, uz sav oprez i ograde, očekuje da bi pregovrački timovi Beograda i Prištine sutra u nastavku dijaloga u Briselu trebalo da ostvare napredak, a možda i dogovore o bitnim pitanjima. ..Nova runda dijaloga Beograd - Priština će početi sutra ujutro i trajati verovatno do predveče, kad će...

Nastavak na S media...

Stefanović: Očekujem rešenje za carinske pečate

Izvor: Večernje novosti, 01.Sep.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinomizjavio je da očekuje da sutra u Briselu bude rešeno pitanje carinskih pečata, kao i pitanja katastra, Telekoma i univerzitetskih diploma

Nastavak na Večernje novosti...

EU očekuje dogovore u dijalogu Beograd-Pristina

Izvor: Glas javnosti, 02.Sep.2011, 07:42

BRISEL - U Evropskoj uniji se očekuje da bi pregovarački timovi Srbije i Kosova u nastavku dijaloga  u petak  u Briselu trebalo da postignu napredak i dogovore se o bitnim pitanjima, kao što su carinski pečat Kosova, katastar i telekomunikacije, rekli su izvori EU...Nova runda dijaloga će početi...

Nastavak na Glas javnosti...

Danas dogovor sa Prištinom o carinskom pečatu

Izvor: Blic, 02.Sep.2011

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a očekuje se da će biti rešena pitanja carinskih pečata, katastra, telekomunikacija i univerzitetskih diploma. Kako piše "Koha ditore", EU će predstaviti predlog za pečat sa natpisom "carina Kosova"...Evropska unija od današnjih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.