Danas dogovor sa Prištinom o carinskom pečatu

Izvor: Blic, 02.Sep.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas dogovor sa Prištinom o carinskom pečatu

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a očekuje se da će biti rešena pitanja carinskih pečata, katastra, telekomunikacija i univerzitetskih diploma. Kako piše "Koha ditore", EU će predstaviti predlog za pečat sa natpisom "carina Kosova".

Evropska unija od današnjih razgovora očekuje da će Beograd i Priština uspeti da prevaziđu nesporazume i ostvare napredak po temama o kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će se razgovarati, rekli su Tanjugu diplomatski izvori u Briselu.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović najavio je da će, verovatno biti razgovora i o mogućnosti prisustva Kosova na regionalnim sastancima, ali ne kao o zvaničnoj temi.

"Ono što je sigurno, to je da odlazimo sa uverenjem da će regulisanje pitanja carinskog pečeta, u skladu sa Rezolucijom 1244 i stavom UNMIK-a omogućiti nesmetan promet robe, što će biti od velike koristi i našim građanima na Kosovu i našim preduzećima i čime će se u potpunosti obesmisliti jednostrani akt Prištine o blokadi trgovinske razmene sa ostatkom Srbije", rekao je Stefanović.

"Blizu smo rešenja. Postoje jasne indikacije da za pečat i za prateću carinsku dokumentaciju možemo naći rešenje koje čuva pozicije Republike Srbije", kazao je Stefanović.

Šansa za dijalog

Šef Vladine kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da ima šansi da se danas postignu konkretna rešenja u dijalogu i naveo da će se osim o carinskom pečatu, razgovarati o telekomunikacijama, snadbevanje električnom energijom i pitanju univerzitetskih diploma.

I šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri očekuje da pitanje carinskih pečata bude rešeno u novoj rundi pregovora.

Predlog za pečate koji je na stolu je u skladu sa CEFT-om, navela je ona i dodala da je takvo rešenje priznala EU, a da je na Srbiji da se "složi sa evropskim principima".

Dijalog Beograda i Prištine prekinut je u julu, tačnije već zakazani razgovori otkazani su zbog neslaganja oko rešenja za pečate.

Koha ditore: Pečat sa natpisom "carina Kosova"

Kako danas prenosi prištinski list 'Koha ditore', Evropska unija predstaviće danas na sastanku timova za dijalog Beograda i Prištine u Briselu, konkretan predlog za carinske pečate

List ističe da je pripremljen pečat na kome će pisati "Carina Kosova" ali bez amblema, zastave ili grba. To će biti ponuda pregovaračima Beograda i Prištine, preneli su anonimni diplomatski izvori iz EU.

Prema očekivanjima iz Evropske unije, na sastanku bi mogao da bude postignut dogovor o pečatima pošto bi, "obe strane mogle da interpretiraju natpis po sopstvenoj volji".

Za Beograd će to biti "carina južne pokrajine Kosovo" , a za Prištinu "carina nezavisne države Kosovo".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.